Prem1 Apr23 Ct
Förra veckan premierades duktiga mjölkproducenter i Österbotten. Flera gårdar, som hör till produktionsuppföljningen, fick ta emot priser för fina resultat. Utdelningen ägde rum på Optima i Jakobstad förra veckans fredag när Österbottens husdjursklubb r.f. höll årsmöte.
Jordbruk

22 nya hundratonnare
i Österbotten

Det finns många duktiga mjölkproducenter i Svenska Österbotten. Det visar redogörelsen för de gårdar som är med i produktionsuppföljningen och mjölkgårdsrådgivningen inom ProAgria Lantbrukssällskapet.

– För att lyckas med mjölkproduktionen ska många olika saker fungera bra. Det finns många duktiga mjölkproducenter i Svenska Österbotten där det presteras många fina resultat, säger Pernilla Grön, avelsrådgivare på Faba och sekreterare i Österbottens husdjursklubb r.f., som förra veckan höll årsmöte i Jakobstad där flera gårdar premierades.

Något som Grön vill lyfta fram är att produktionsuppföljningen, där 135 mjölkgårdar i landskapet är med, visar att det kom hela 22 nya hundratonnare i fjol. Det vill säga mjölkkor som hittills producerat 100 ton mjölk.

– År 2021 hade vi 14 och i fjol 22 stycken hundratonnare, vilket tog andan ur mig. Det är en otrolig ökning och därmed torde det också finnas en del mjölkkor som snart producerat 150 ton mjölk. Hittills har vi på det här området bara haft två stycken av dem hittills, berättar Grön.

De bakomliggande orsakerna är flera. Framför allt har betoningen på hållbarare kor börjat ge resultat. En hållbar ko kan vara i produktion längre och kalvar regelbundet, mår bra i ladugården och har en god klöv- och juverhälsa.

– Producenterna satsar på djuren och tar dem inte ur produktion för snabbt. Förr var det vanligare att man slaktade bort äldre mjölkkor för att ta in kvigor på grund av att många hade byggt ut och det behövdes nya.

– Men det görs inte i lika hög grad i dag och i stället har man de befintliga längre i produktion, vilket också är bättre för ekonomin och klimatet, förklarar hon.

Allt fler genomtestar

Strävan mot hållbarare kor grundar sig också på bättre avelsarbete. När Pernilla Grön började på Faba 2014 var det ytterst få som sysslade med genomtestning.

– Men i takt med att priserna kom ner för testen på hondjur började fler genomtesta sina djur och gör exteriörbedömningar. Det har lett till hållbarare djur och högre produktion, säger hon.

Och fortsätter:

– Just genomtestningen är jag stolt för att ha ökat, för i vårt landskap är vi bäst i Finland i dagens läge. I praktiken innebär testningen att man är ett steg före eftersom man redan vid att kalven är två månader vet om det blir en bra mjölkko. Testet visar alla poäng från ben, juver och produktionsindex.

I korthet visar resultaten från produktionsuppföljningen för 2022 att Ahlvik Gård Ab i Pedersöre har den bästa besättningen med en mjölkmängd på hela 13.358 kilo och 499 kilo protein. Ranckens Ranch i Nykarleby kom på andra plats följt av JSS Enholms Lantbruk, Pedersöre.

Ahlvik Gård figurerar i de mesta av resultaten och hade också den största höjningen av medelproduktionen för de tre senaste åren, 2.477 kilo mjölk. Samma företagare toppar också resultaten för högproducerande kor där hela sju stycken finns med på top 10-listan. Den gården hade också den bästa avelsbesättningen.