Bound1
Hötivolit med hö i både balar och högar var ett av evenemangets populäraste inslag.
Livet på landet

30-årsjubilerande Boundbirs’n
lockade tusentals besökare

Årets upplaga av Boundbirs’n lockade ett stort antal besökare till Pargas centrum i lördags. Familjeevenemanget som ordnats sedan 1994 under devisen lande kommer till stan bjöd som vanligt på en hel del aktiviteter i äkta landsbygdsanda.

Birsmarknadens program omfattade bland annat torgförsäljning, traktorkörning, grävmanskinskörning, tävlingar, ponnyridning och hötivoli. För musikunderhållningen stod Sås och Kopp.

Boundbirs’n som ordnas vart annat år brukar alltid locka många besökare, så också i år. Arrangörerna uppskattar att årets evenemang lockade 5.000-6.000 besökare.

De allra ivrigaste var på plats redan tidigt på förmiddagen, till traktorkörningen bildades kö redan innan starten.

Sjuårige Alvin Duncker från Pargas är nöjd efter att han fått ratta en av de fyra traktorerna som körde nonstop under evenemanget.

– Det var roligt, men också lite spännande, säger Alvin.

Han besökte Boundbirs’n tillsammans med föräldrarna Janina och Kennet Duncker och lillasyster Milea. Utöver traktorkörningen har de bekantat sig med evenemangets maskinpark, svarvningen av fågelholkar och tittat på djuren.

Bound2
Kennet och Janina Duncker och barnen Milea och Alvin trivdes på Boundbirs’n. För dem har evenemanget blivit en tradition.

En tradition för hela familjen

För familjen Duncker har Boundbirs’n blivit en tradition som de hoppas att lever vidare. Föräldrarna har besökt evenemanget ett 20-tal gånger.

– Vi har besökt Boundbirs’n ända sedan vi var barn, och nu är vi här med våra egna barn, säger Janina Duncker.

Utöver traktorkörningen var också grävmaskinskörningen och ponnyridningen populära aktiviteter hos barnen.

Också de gamla veterantraktorerna som visades på marknaden väckte intresse. Bland dem fanns traktorer från Fagerlunds traktormuseum i Houtskär samt två traktorer av märket Ideal tillverkade i Pargas. Traktorerna är tillverkade i slutet på 1930-talet i Erikssons maskinverkstad i Lielax.

Veteranbilsföreningen Pargas Retro Car som äger traktorerna har renoverat en av dem.

– Det här är ett stycke lokalhistoria, säger föreningens ordförande Staffan Sundström.

På tal om det lokala såldes lokalt producerade produkter på birsmarknaden. Bland försäljarna finns Elisif Vennelä från Bjursäng gård. Hon säljer buskblåbär, vinbär och honung.

– Här träffar man folk och man får nya kunder, kommersen går bra. Men det beror också på att vädret är bra, säger hon.

Birs’n har blivit en folkfest

John Lassus, en av evenemangets ordningsmän, är nöjd över att morgonnattens ösregn upphörde innan birsmarknaden öppnade klockan 10 på förmiddagen. Senare på dagen tittade solen fram och endast några regndroppar föll under hela evenemanget.

– Vi har haft tur med vädret, säger Lassus, som tycker att det bästa med Boundbirs’n är att man träffar många bekanta.

– Birs’n har blivit lite av en folkfest, ett riktigt lyckat evenemang, säger han.

Evenemanget avslutades på kvällen med den traditionella birsdansen till tonerna av Guns Rosor och countrymusiken Larry Beninsula.

Markus Karlsson, viceordförande i arrangörsföreningen Boundbirsn’s vänner, tycker att årets evenemang blev lyckat.

– Allt har löpt bra och vi har fått ett positivt mottagande från publiken, säger han.

Bound6
Staffan Sundström lyfter fram lokal historia här bredvid två traktorer av märket Ideal tillverkade i Pargas på 1930-talet.

Lyfter fram producenterna

En tanke med Boundbirs’n är att lyfta fram de lokala producenterna och låta konsumenterna bekanta sig med landsbygden och jordbruket.

Namnet Boundbirs kommer från tiden när bönderna for in till Pargas med häst för att handla. Hästen var på den tiden det enda fortskaffningsmedlet och kallades för birs (taxi).

Karlsson är tacksam över insatserna från de drygt 100 frivilliga som ställt upp i arrangerandet av Boundbirs’n. Och han är stolt över ledningsgruppen som hållit i trådarna för hela arrangemanget.

– Vi är en sammansvetsad grupp som jobbar hårt och där alla hjälper varandra. Jag hoppas att gruppen orkar jobba i många år till, säger Karlsson.

Bound7
Markus Karlsson från arrangörsföreningen är nöjd över ett lyckat evenemang.