Dsc08771
Naturentusiasten Jukka Tobiasson begrundar den fina naturen som omger Saltviks kyrka.
Jordbruk

300 hektar inspekterades
för nya naturbetesstödet

Den 15 juni gick ansökningstiden ut för de nya åländska naturbetesstöden.

– Med nöd och näppe fick jag alla planer fixade, men några ska ännu kompletteras, berättar hortonomen och naturvårdaren Jukka Tobiasson, som Ålands Hushållningssällskap anlitat för att hjälpa producenterna med stödansökningar.

Det nya stödsystemet förutsätter nämligen att jordbrukarna när de ansöker om stöd för riktade insatser på naturbeten måste ha en individuell skötselplan som gjorts upp tillsammans med en sakkunnig rådgivare.

LF hade den 2 juni ett reportage med Tobiasson när han i maj inspekterade Johannisbergs naturbeten i Saltvik.

– Lite svårt att på ett besök inventera alla viktiga detaljer när växterna har olika säsonger, konstaterar Tobiasson, som tre veckor senare besökte några av gårdarna för andra gången.

– Då hittade jag många växter som just hade kommit upp.

Tobiassons uppskattning är att han under sex veckor gick igenom ca 300 hektar naturbeten. Ungefär hälften av den arealen kom med till stödansökningarna.

Han har också fått beskedet att alla åländska ansökningar som uppfyller kriterierna, det vill säga har en plan, godkänns i år.

– Nästa år ska en del av gårdarna granskas. Vi får hoppas att granskarna tycker lika som jag, men man vet aldrig, kommenterar Tobiasson.