Tp1
Att köra slalom med traktor och släp både framåt och bakåt på en snäv bana var en stor utmaning för de flesta tävlande.
Livet på landet

4H-unga tävlade i
traktorprecision i Närpes

Det må heta Finlandssvenska Mästerskapet i traktorprecision, men i praktiken är det enbart österbottningar som deltar. Daniel Granbacka från Botnia 4H segrade i den yngre klassen och Tobias Söderman från Larsmo-Pedersöre 4H i den äldre.

De 4H-föreningar som utmärker sig mest, eftersom intresset där är störst, är de som befinner sig i längst ner i syd och högst upp i nord av Svenskösterbotten.

Till mästerskapsfinalen som i år arrangerades av Närpes 4H och dess verksamhetsledare Anki Enqvist, kom sexton tävlande i klassen 15 år och yngre, samt sex stycken i 16 år och äldre.

De tävlande hade tagit sig vidare från fem olika uttagningstävlingar som arrangerats under hösten, där de tre bästa i respektive klass och tävling tagit sig vidare.

Att tävla i traktorprecision innebär att man med traktor och släp ska ta sig igenom en med pinnar utstakad bana och utföra olika moment på kortast möjliga tid.

För varje 2 sekunder får man 1 tidspoäng, vid beröring av banans utmärkning eller om traktorns bakhjul lätt nuddar kärrans bom får man 10 felpoäng, liksom ifall man nuddar de pinnar som utmärker banan.

Ett kraftigare möte mellan bakhjul och bom eller om man kör ut över banutmärkningen ger 30 felpoäng.

En ny regel för i år var att om föraren i momentet vid T-korsningen körde omkull en pinne för att få större svängrum, så straffades han med 90 poäng.

Vinner gör den som får minst poäng.

Banan i Närpes gick ut på att köra slalom både framåt och bakåt och däremellan manövrera sig genom redan nämnda T-korsning, för att avslutningsvis precisionsbacka in i garaget.

Tp2
Milton Höglund från Närpes 4H som deltog i finalen för andra året i rad tycker det är roligt att tävla i traktorprecision.

Framtida lantbrukare

Milton Höglund, 12 år, som går på sexan i lågstadiet och som är medlem i Närpes 4H har redan deltagit i uttagningarna tre gånger. Första gången gick han inte vidare, men både i år och ifjol knep han en finalplats.

Årets bana tyckte han var lite tajt.

– T-korsningen var lite invecklad och slalombackandet likaså, säger han. Jag råkade ta ner några pinnar, men jag tyckte det gick bra.

Milton berättar att han inte kör traktor så ofta, men han tycker om att köra olika fordon och brukar vara med när det ska plogas och harvas hemma på gården. Och han har redan siktet inställt på att bli lantbrukare.

En annan som har yrkesvalet klart är sextonåriga Jonathan Ahlskog, Larsmo-Pedersöre 4H, som går första året vid Lannäslund/Optima där han studerar till landsbygdsföretagare.

Purmobördige Jonathan har redan i flera års tid skött verksamheten kring ”Jonathans Fårfarm” med cirka tjugo får som finns hemma på gården, vars huvudsakliga inriktning är äggproduktion.

– Jag har alltid vetat att jag vill till Lannäslund, säger han. Ända sedan jag var liten.

Traktor började han köra så fort han nådde pedalerna och nu är han för andra gången med i mästerskapsfinalen. 

I fjol segrade Jonathan i den yngre klassen, men i år tävlar han i den äldre och har förstås som målsättning att nå prispallen.

– Men det ser inte enkelt ut, säger han strax innan det blir hans tur. Det är för stor traktor och för kort avstånd mellan pinnarna och motståndet är lagom hårt.

Efter prestationen tycker han att det gick helt bra, men det kunde ha gått bättre. Han slutade på en tredje plats.

– Jag borde ha haft bättre fart och så tog det i en pinne vid backandet, men annars gick det bra, summerar han.

Tp3
Daniel Granbacka från Botnia 4H, mitten, tog hem segern i klassen 15 år och yngre. Tvåa blev Linus Teir från Närpes 4H, till vänster, och Anton Hedman från Korsholms 4H trea.

Utmanande tävling

Klubbkamraten Hugo Lindfors tyckte också det gick bra för egen del. 

– Men nog var det utmanande, säger Hugo. Slalomdelen var svår och det var för trångt mellan pinnarna. Dimensionen på kärran i jämförelse med traktorn gjorde det också svårt att navigera.

Att det tävlas i traktorprecision tycker Jonathan och Hugo är roligt och bra, då man får mäta sig med andra och se vad man kan.

Sexton förare deltog i klassen 15 år och yngre, körtiden varierade mellan 3.34 och 9.53, poängen mellan 107 och 430.

I klassen 16 år och uppåt där sex stycken tävlade varierade körtiden mellan 3.14 och 4.02, medan poängen varierade mellan 97 och 214.

Tävlingen hölls på en grusplan invid Mosedals idrottsplan och arrangerades av Närpes 4H.

Tp4
I klassen 16 år och äldre segrade Tobias Söderman, flankerad av tvåan Hugo Lindfors till vänster och trean Jonathan Ahlskog till höger. Samtliga representerade Larsmo-Pedersöre 4H.

RESULTAT

15 år och yngre – 16 deltagare:
1. Daniel Granbacka, Botnia 4H 107 poäng
2. Linus Teir, Närpes 4H 208 poäng
3. Anton Hedman, Korsholms 4H 223 poäng
16 år och äldre – 6 deltagare:
1. Tobias Söderman, Larsmo-Pedersöre 4H   97 poäng
2. Hugo Lindfors, Larsmo Pedersöre 4H 140 poäng
3. Jonathan Ahlskog, Larsmo-Pedersöre 4H 147 poäng