1665578522906
Äpplen av vintersorten Rubinola är det sista som i höst ska plockas från på Ingmar Nyholms äppelträd.
Jordbruk

90-årige Ingmar trappar ner
men planerar för framtiden

Ännu för fyra år sedan dubbeljobbade Ingmar Nyholm som skomakare och äppelodlare. Då slutade han med skomakeriet och inför 90-årsfirandet i morgon lördag har han bestämt sig för att också trappa ner med äppelodlingen.

– Men till våren får jag 600 nya äppelplantor av sorten Discovery, som ska planteras här nedanför huset där jag nu har oljerättika, förklarar Ingmar.

Officiellt tar dottersonen Jonas Österlund över odlingen med ca 3.000 äppelträd på Andersö i Geta, men Ingmar har framtidsplaneringen klar.

– Jag pratade med ÅTH:s vd Tord Sarling och han berättade att just Discovery är den sort som går åt allra säkrast. Sorten mognar mellan de tidiga sommaräpplena och första höstsorterna.

De 400 nya träd som planterades i våras var däremot av sorten July Red, som också är ett säkert kort.

Borrbrunnen räckte inte för bevattning

Innan de sista vinteräpplena ännu är plockade beskriver Ingmar årets odlingssäsong som ”lite blandad”.

– I somras var det för torrt så det blev ingen riktigt bra skörd av de tidiga sorterna. Här på Andersö har jag bara en borrbrunn och vattnet räckte inte till för att bevattna tillräckligt.

Men också beträffande bevattningsmöjligheterna har Ingmar planerat för framtiden.

– Nu i somras fick vi Ålands Vatten till Andersö och ledning kopplad till huset. Det kostade 20.000 euro. Egentligen tror jag att vi nästa sommar måste ta det här vattnet också för bevattning.

Sambon flyttade ”hem” från USA

Numera är Andersö via två broar förbunden med Geta och fasta Åland, men när Ingmar växte upp fick han tillsammans med jämnåriga kamrater ro med ekstocken till skolan på Finnö, där Fröken Pettersson, var lärare under de första åren.

Under namnet ”Pettas” var skolhuset café nu på 2000-talet innan innehavarna bosatte sig på Madeira i södra Atlanten.

Som lärare hade Ingmar också Dånöbon Algot Nordlund, som var farbror åt Ingmars sambo Gunnel Nordlund-White, som är filosofie doktor och efter en akademisk karriär som professor i USA återvände till sin hembygds ö.

Även i små samhällen kan cirklarna vara vida.

Strax efter kriget på 40-talet fanns det däremot ingen framtid på Andersö. En sommar som 17-åring bodde Ingmar helt ensam på hemgården och fick mjölka den enda kvarvarande kon och ta hand om de andra djuren medan hans mor och yngre syster jobbade i Sverige och fadern var på sjön.

– Kanske skulle jag också ha gått till sjöss, men jag blev sjösjuk redan av att fiska med snipan.

1665579441326
I stället för oljerättikan som nu växer nedanför hemmet på Andersö ska det nästa vår planteras 600 nya äppelträd.

Familj och grannar skötte hela odlingen

Efter julen 1950 lånade familjen ut sin enda ko och flyttade till Sverige. Gården stod kvar som betesmark för grannarnas djur innan Ingmar år 1984, medan han ännu bodde i Sverige, planterade sina första äppelträd.

Några år senare flyttade han hem till Åland för att bättre kunna sköta odlingen, som hela tiden drivits som ett verkligt familjeföretag i ordets rätta bemärkelse.

Allt arbete med odlingen samt plockning och sortering av äpplen har görs av en handfull familjemedlemmar och sommargrannar.

Ingmar Nyholm har alltid trivts med praktiskt arbete. Han har också haft förmånen att vara frisk och klara sig helt utan mediciner ända till mars i fjol då han via ljumsken fick en grisklaff inopererad i hjärtat. Dagen efter placerades en pacemaker i bröstet.

– Så nu brukar jag säga åt folk att om jag blir svinaktig så vet ni vad det beror på, skrattar Ingmar, som varit ”föreningsmänniska och renlevnadsman” hela sitt liv.

– En gång i min ungdom bjöd kompisarna på något som hette Herba och då blev jag sjuk. Efter det har jag varken druckit sprit eller rökt. Inte vet jag om jag fått vara så frisk tack vare det, men sämre har det i alla fall inte varit.

”Blygsam” prishöjning

För att återgå till äpplen bekräftar ÅTH:s Tord Sarling att den åländska skörden av sommaräpplen blev mindre än väntat.

Däremot har höst- och vinteräpplena gett normal skörd.

– Så vi har varit ganska i fas resten av säsongen. Vi har också haft som mål att odlarna ska få en blygsam 10 procents höjning av priserna och det har vi lyckats med, säger Sarling.