Img 0733
Sanna Vikström säljer äppelmust smaksatt med havtorn, aronia eller plommon, men även naturell must gjord på sommaräpplen och på sorten Esters päronäpple. Jag säljer också en väldigt god must gjord av äpplen från ett riktigt gammalt träd som planterades redan 1919.
Livet på landet

Älvtorget – lokal marknad
för äkta varor

I samband med att Närmatsdagen firades runtom i landet senaste veckoslut, ordnades även den lokalt kända marknaden Älvtorget i östra Korsholm. I år medverkade uppemot fyrtio försäljare och utställare och tillsammans lockade de en rekordpublik på närmare tusen besökare enligt arrangörerna.

Det har gått femton år sedan Älvtorget ordnades för första gången, då med endast fem försäljare. Det var några av Ekotanterna  – ett gäng kvinnor bosatta i Älvbyarna och som försöker leva ekologiskt och hållbart – som då hade fått goda skördar och därför ville ordna en marknad för att sälja sina produkter och inspirera till odling och hållbar livsstil.

Sedan dess har höstmarknaden successivt utvecklats och idag är även Byaföreningen Älvbyarna i Östra Korsholm r.f. med i bilden.

Älven vi pratar om är förstås Kyro älv. Arrangörerna använder sig också av ÄLV-en som en akronym för Äkta Lokala Varor, ledord som genomsyrar verksamheten.

Pia Smeds, engagerad i båda verksamheterna och eko-odlare, berättar att det som säljs på Älvtorget bör vara egenhändigt odlat, förädlat eller tillverkat. Framförallt bör det följa hållbarhetsprinciperna.

– Det ska vara något som är äkta och gjort från grunden, säger Pia. Många är intresserade, men vi måste ibland tacka nej och begränsa utbudet, för vi vill inte ha hit plastgrejer eller meterlakrits.

– Vi vill också främja företagande och göra det möjligt för primärproducenter att få fler ben att stå på.

Img 0915
För att få medverka på Älvtorget måste en försäljares produkter vara egenhändigt tillverkade, odlade eller förädlade samt följa hållbarhetsprinciperna, berättar Pia Smeds som är med och arrangerar.

Testar och mustar

En av de lokala matförädlare som medverkar är Sanna Vikström från Vörå som säljer egen naturell och smaksatt äppelmust för andra året.

Hemma på gården i Andkil har hon och sambon Mikael Bjons för något år sedan planterat 350 bärbuskar och 60 fruktträd, allt från havtorn och hallon till buskblåbär och saskatoon och bland de 60 träden finns äppel-, päron-, plommon- och körsbärsträd.

Alla behöver de växa till sig något år innan parets nya verksamhet kan nå planerad potential, så ännu handlar det mycket om att testa och prova sig fram och Sanna jobbar en del på musteriet Lalle gård som ligger på andra sidan älven.

– Jag ser det som att jag är på läroavtal för jag lär mig så mycket, säger hon. Vi hoppas komma igång på allvar med egen produktion av äppelmust och olika bärprodukter nästa år.

Img 0846
Ulrica Taylor hade hjälp av Victoria Shorokhova att sälja de grönsaker hon odlar vid sin Market Garden som ligger en kilometer från Älvtorget. På försäljningsbordet fanns olika ekologiska grönsaker, bland annat oerhört stora gula lökar.

En bit bort står Ulrica Taylor från Karperö i Korsholm och säljer ekologiska grönsaker tillsammans med Victoria Shorokhova.

Området som Ulrica arrenderar av Korsholms kommun och som hon förvandlat till en Market Garden, ligger bara en kilometer från Älvtorget. Där har Ulrica 17 bäddar med grönsaker och några odlingslådor med snittblommor.

– Det här är tredje året som jag odlar och jag har haft bra och proffsig hjälp av Victoria som studerar till trädgårdsmästare, säger hon. Det har vuxit väldigt bra i år och vi har inte behövt vattna något.

Inom Market Garden-konceptet går odlingen ut på att man fokuserar på jordhälsa och ekologisk odling, man undviker att gräva och låter grödorna växa i en jord som man rör och stör så litet som möjligt för att få bra förutsättningar.

Det betyder att man täcker åkerjorden med kartong och därefter bygger bäddarna uppåt med jord, gödsel och annat. Ulricas odlingsbäddar är 15 meter långa och 1,20 meter breda.

Till konceptet hör även att odla många olika grödor, småskaligt men effektivt och helst utan maskiner. Ekosystemet ska vara levande, mikroorganismerna ska få jobba ifred.

Med sin Market Garden vill Ulrica Taylor också engagera närsamhället och visa hur man ekologiskt kan odla grönsaker i liten skala för försäljning samt skapa en miljö där man kan lära sig om odling.

Img 0875
Ravel Kodial odlar omkring åttio olika ekologiska örter och grönsaker hemma på gården i Singsby, Korsholm. Barnbarnet Stella Kodial hjälpte till med betjäning och försäljning under lördagens marknad.

Varierat utbud

Vid Ravel Kodials stora försäljningsbord är det full kommers och många är de kunder som vill smaka på hans inlagda grönsaker och sallader. Ravel får hjälp av sondottern Stella Kodial som engagerat betjänar kunderna.

Kodials gård med ekologiska växthus- och frilandsodlingar finns i Singsby, Korsholm, och Ravel berättar att de skördar omkring 80 olika produkter i sina växthus.

Det har varit en bra säsong och försäljningsbordet dignar av pumpor, gurkor, aubergine, nypotatis, morötter, lök och rotsaker med mera. Han odlar också specialgrödor som ätbara blommor samt tjugotalet olika örter och sallater som ryms inom samlingsnamnet Asian Green.

Img 0901
Rosita Säisä och Jenni Suominen är vänner och kolleger som båda trivs med att samla, torka och förädla svampar och vilda örter. På försäljningsbordet finns bland annat örtsalt, svampsalt, nässelfrön, tvål och schampo som de säljer under produktnamnet Oxörs kryddor.

Rosita Säisä och Jenni Suominen från norra Korsholm står vid ett av de mer försynta borden och säljer örtsalt, svampsalt, nässelfrön, tvål, schampo och bivaxdukar under namnet Oxörs kryddor.

Rosita och Jenni är arbetskollegor och tycker båda om att samla, torka och förädla svampar och olika vilda örter som exempelvis kirskål, maskrosblad och mjölkört samt nässelblad och -frön.

Produkterna som de tillverkar hemma i köket finns till försäljning på Sommaröhallen i Södra Vallgrund på Replot och så besöker de olika marknader. Nästa i tur är höstmarknaden på Bergö den 21 september.

Img 0878
Jessika Eklund har alltid varit intresserad av matförädling. Våren 2023 startade hon sitt eget småskaliga gårdsmejeri – Mejerista Jessika – i Kaitsor, Vörå.

Matförädlare och mjölkrådgivare

Våren 2023 startade Jessika Eklund från Vörå sitt småskaliga mejeri – Mejerista Jessika – i Kaitsor.

Uppvuxen på en mjölkgård har hon alltid varit intresserad av mat, matförädling och av allt man kan göra med mjölk. Dessutom jobbar hon som mjölkrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet till 80 procent.

Året som deltidsföretagare har varit lärorikt. Allt gör hon själv och produkterna Jessika tillverkar är färskvaror som kräver ett snabbt omlopp. Tidvis är det mycket pusslande med familj, jobb och företag.

Osttillverkningen har hon lärt sig under en vidareförädlings- och mathantverkskurs vid Yrkeshögskolan Novia, i och med den praktiserade hon tio givande dagar vid Mattas Gårdsmejeri på Åland där hon lärde sig mycket.

Jessika tillverkar mestadels grill-stekost (tänk halloumi) och salladsost som hon också smaksätter, samt yoghurt, mindre partier mozzarella och så ricotta för restaurangbruk.

Mjölken kommer från Östmans mjölkgård i Vörå och hon får sälja sina produkter i deras gårdsbutik Gårds Smak.

– Det behöver vara en viss försäljning varje månad för att det ska gå runt och det märks att det är utmanande tider, säger Jessika.

Mejerista Jessikas produkter finns till försäljning i alla kommuner i Svenskösterbotten, förutom i Kaskö. Själv säljer hon också på reko i Vasa, Nykarleby och Jakobstad och besöker olika marknader.

Img 0808
Marknadsplatsen är vackert belägen invid Kyro älv som rinner genom Älvbyarna i östra Korsholm.