Jordbruk

Ännu inget ministersvar
om virtuella halsbanden

Ännu ger Ålands utvecklingsminister Alfons Röblom inget klart besked om huruvida virtuella halsband ens i testsyfte ska få demonstreras på betande åländska djur.

Han beklagar att det tydligen ”blivit fel i hanteringen” som skapat en ”otydlighet” eftersom Ålands Hushållningssällskap och landskapsregeringens näringsavdelning tolkar Röbloms beslut från november i fjol på ett helt annat sätt än miljöbyråns tjänstemän.

Röblom säger att han förra veckan hade ett möte med berörda tjänstemän för att diskutera hur man ska gå vidare med frågan.

I ett brev från den 25 augusti hoppas hushållningssällskapet nämligen att ministern eller helst hela landskapsregeringen entydigt ska slå fast att virtuella halsband för nötkreatur och får ska få demonstreras också på Åland.

”Miss i dialogen” möjlig att rätta till

Till Landsbygdens Folk sa Röblom på onsdagsförmiddagen att han vill att Åland ska vara ett område som ligger i framkant när det gäller möjligheter att testa nya metoder.

Men som situationen nu har utvecklat sig erkänner han att ”det inte borde vara på det här viset”. Han kallar det också ”olyckligt” att det blivit ”en miss i dialogen”.

Ålands Hushållningssällskaps vd Magnus J Stark är säker på att många ”lyfter på ögonbrynen” när Röblom ”förminskar landskapsveterinärens polisanmälan” genom att tala om ”en miss i dialogen”.

– Om ministern nu tycker att det är det en miss så är det bara att kliva fram och ta ansvar för beslutet som han tog i november. Missar går ju som bekant att rätta till, kommenterar Stark.

Nu hänger det fortfarande helt i luften när det kan bli ett klarläggande beslut från ministerns eller hela landskapsregeringens sida.

Betesdjuren lär sig följa ljudsignalen

De virtuella halsbanden eller digitala koskällorna som hushållningssällskapets vd Magnus J Stark kallar dem innebär att kor och får med hjälp av GPS-positionering lär sig att hållas inom ett betesområde som markerats enbart på en karta. Det behövs alltså inga stängsel i terrängen.

Om djuren försöker gå utanför gränsen kommer först en ljudsignal och senare en svag elstöt som får dem att vända och börja beta i en annan riktning. Elstöten är svagare än från ett vanligt elstängsel.

Metoden är redan godkänd i Norge, Storbritannien och Australien. Testförsök som i somras gjordes på Gotland av svenska statens forskningsinstitut RISE och Tammerfors tekniska universitet i Finland visade att djuren på mindre än ett dygn och enbart på basen ljudsignalen lär sig att inte gå utanför det område som markerats på kartan.

Försöket hos jordbrukaren Philipp Mayer i Lempäälä utanför Tammerfors visade dessutom att den ko som fått det virtuella halsbandet inte ens följde flockinstinkten att gå tillsammans med de andra kossorna utanför det markerade betesområdet.

Polisanmälan har stannat upp

Ett beslut som Alfons Röblom fattade i november i fjol uppfattade Ålands Hushållningssällskap som klartecken för att virtuella halsband får testas på Åland. Därför startades ett projekt för en utvärdering av systemet.

På basen av djurantalet och betesmarkerna på fyra gårdar konstaterades att metoden i många fall skulle medföra betydligt enklare och billigare ”stängsling” av de nästan 7.000 hektar naturbeten som finns på Åland.

Men innan hushållningssällskapet ens hann visa upp hur halsbanden kunde fungera i praktiken gjorde landskapsregeringens tjänstemän i slutet av maj en polisanmälan, som blivit hängande över sommaren.

Enligt kommissarie John Clemes finns det nu ”inget nytt att förtälja”.

– Ärendet handläggs fortsättningsvis här hos oss. Ingen förundersökning har dock inletts, skriver han i ett mejl.