Skord2022
I Finland har ärtodlingen ökat kraftigt. Dess odlingsareal har tredubblats på fyra år. ARKIVFOTO
Jordbruk

Ärtskörden var rekordstor ifjol

Spannmålsskörden hösten 2022 var något större än den vanliga, det vill säga 3,6 miljarder kilo visar Naturresursinstitutets statistik.

Kornskörden uppgick till nästan 1,5 miljarder kilo och havreskörden till cirka 1,2 miljarder kilo. Det skördades 850 miljoner kilo vete och 65 miljoner kilo råg.

När konsumtionen av spannmål i Finland i stort sett är kring 2,8 miljarder kilo, är den totala spannmålsskörden kalkylmässigt tillräcklig. Varje år har främst havre för sammanlagt 300-400 miljoner kilo exporterats, antagligen kommer också samma att ske beträffande 2022 års havreskörd.

Däremot var rågskörden knapp i förhållande till vår årliga konsumtion och täcker runt 70 procent av den.

Kvaliteten på spannmålsskörden är god, eftersom Livsmedelsverkets uppföljning av spannmålskvalitet har fastställt detta från de spannmålsprover som odlare lämnat.

– De ekologiska spannmålsgrödorna stod för cirka fem procent av hela spannmålsskörden. Havre produceras kvantitativt sett mest genom ekologisk odling. Skörden för ekologiskt odlad havre uppgick till hundra miljoner kilo, det vill säga till nästan nio procent av den totala havreskörden. Av rågskörden utgjordes 15 procent, det vill säga 9 miljoner kilo, av ekologiskt odlad råg, berättar Anneli Partala, överaktuarie vid Naturresursinstitutet.

Ärtskörden rekordstor

I Finland har ärtodlingen ökat kraftigt. Dess odlingsareal har tredubblats på fyra år. Odlingsarealen för ärt överskred odlingsarealen för sockerbeta 2019, för potatis 2020 och för rybs 2022.

Ärtskörden var rekordstor, cirka 92 miljoner kilo. Största delen av skörden utgörs av foderärt, skörden används alltså på gårdar för att utfodra djur antingen direkt eller som industriellt foder.

I utfodringen av djur ersätter ärten soja eller andra foder med rikligt med protein som tidigare använts.

Vallskörden är viktig som foder för djuren på gårdarna i Finland. Vallfoder odlades på nästan en tredjedel, det vill säga på cirka 600.000 hektar, av åkrarna. Det viktigaste vallfodret är ensilage, vars skördemängd totalt uppgick till cirka åtta miljarder kilo.

Av statistikens grödor är det svårast att uppskatta vallskördens exakta mängd. Vanligen säljs den inte. Produktionsmängden av vallfoder bestäms därför vanligen av gårdens eget behov, alltså en uppskattning av hur mycket djuren på gården behöver av fodret innan den följande skörden.