Asf1 Sep23 Ct
Förra veckan konstaterades det första fallet av afrikansk svinpest bland vildsvin i Sverige. Stämningen bland svinproducenter i Finland är fortfarande lugn, men risken för att smittan sprids till Finland ökar. Klart vi är oroliga för branschen skulle drabbas mycket om hårt om smittan sprids hit, säger Tomas Långgård, svinproducent i Malax.
Jordbruk

Afrikansk svinpest i Sverige
oroar svinsektorn i Finland

Förra veckan konstaterades flera fall av afrikansk svinpest bland vildsvin i Sverige. Producenterna i Finland följer nu noggrant med utvecklingen i grannlandet. Sprider sig sjukdomen hit vore det förödande för näringen, säger Tomas Långgård, svinproducent i Malax.

Förra veckan konstaterades det första fallet någonsin av virussjukdomen afrikansk svinpest (ASF) i ett dött vildsvin i Sverige. Efter det har antalet fall i Fagersta i den mittersta delen av landet fortsatt att öka och fram till i tisdags hade nitton fall konstaterats.

– Oron för att ASF ska spridas till Finland har ökat i och med det här. Sjukdomen har kommit närmare de senaste åren efter utbrott i Estland – och nu kom den ännu närmare, säger Tomas Långgård, svinproducent i Malax och tillika ordförande för ÖSP.

Inga fall har konstaterats i tambesättningar i Sverige. Sannolikheten att sjukdomen skulle spridas till produktionsdjur inomhus är också mycket liten. Men trots att endast vildsvin har drabbats har det redan fått konsekvenser för den svenska svinsektorn.

Bland annat har flera länder, däribland Polen och Tyskland, meddelat att importen av svenskt svinkött avslutas.

– På något sätt är det inte logiskt eftersom ASF redan finns i de länderna. Men det här visar på att riskerna är mycket stora. Finland skulle drabbas hårdare än Sverige eftersom vi exporterar mer svinkött, konstaterar Långgård.

Producentpriserna skulle påverkas

Finland producerar på årsbasis cirka 160 miljoner kilo svinkött, varav cirka 40 miljoner exporteras. Skulle ASF konstateras också här skulle det leda till en minskad export, vilket Långgård tror kan påverka producentpriserna.

– Ett utbrott här skulle påverka producentpriserna negativt och det vore mycket synd med tanke på att vi har ett stabilare ekonomiskt läge nu än på länge. Efter många svåra år med dålig lönsamhet har vi fått det att gå runt bättre ekonomiskt och haft lite arbetsro. Det vore katastrofalt om vi också får hit smitta bland vildsvin, säger han.

I det drabbade området i Sverige har myndigheterna också beslutat att avliva cirka 50 tamgrisar.

– Klart det här också oroar. Hur skulle vi påverkas om ASF konstateras i Österbotten där det finns många verksamma producenter? Troligen skulle vi också bli tvungna att avliva alla tamgrisar här. Vi står rätt handfallna om virussjukdomen sprider sig hit.

Enligt Taneli Tirkkonen, som ansvarar för biosäkerhet och kvalitet vid Österbottens Kött, påverkas inte produktionen i Finland av utbrottet i Sverige. Men han konstaterar att risknivån nu har höjts till följd av utveckligen.

– ASF har igen kommit ett steg närmare, men det är ändå osannolikt att vi får hit virussjukdomen genom spridning via vildsvin. De här fallen beror sannolikt på mänsklig aktivitet, alltså via exempelvis matavfall som varit smittat och som spridit sig till vildsvin, säger han.

Han betonar det är enbart spekulationer. 

– Ingen vet i dagsläget hur smittan spridits till Sverige, men det är osannolikt att ett smittat vildsvin skulle simma över från Sverige och sprida det.

Asf4 Sep23 Ct
Att vildsvin från Sverige skulle sprida afrikansk svinpest till Finland är liten. Risken för att produktionsdjur inomhus drabbas är också liten. Men om ASF sprids till Finland kan konsekvenserna för hela branschen bli stora. Flera länder skulle troligen förbjuda import av finskt griskött i så fall.

Försöker begränsa spridningen

Han vill inte kommentera de svenska myndigheternas agerande som är mycket kraftigt. Tusen kvadratkilometer kring fyndplatsen omfattas nu av stränga restriktioner. Det är bland annat att svamp- och bärplockning förbjuds och det är också förbjudet att idka skogsbruk. Cirka femtio tamgrisar ska också avlivas.

– Det här visar att de hoppas att det är frågan om ett begränsat område som drabbats. Nu sätter de in all kraft för att få smittan åtgärdad innan den sprids vidare. Det återstår att se om det lyckas.

Har producenter inom ÖK tagit kontakt med dig om läget?

– I viss mån har det kommit mer förfrågningar nu efter vad som hänt i Sverige. Men å andra sidan är stämningen lugn. Det finns en oro och klart att många funderar extra nu, men någon panik är inte att tala om, svarar Tirkkonen.

Efter utbrotten i Estland för några sedan ökade medvetenheten om biosäkerhet och smittskydd i den finska svinproduktionen. Olika myndigheter, förädlingsindustrin och rådgivningsorganisationer har gått ut med anvisningar, vilket har minskat risken för spridning till tamdjur.

– Från ÖK har vi igen skickat ut repeterande åtgärder på grund av läget i Sverige. Mycket mer kan vi inte göra.

Viktigt att stammen inte ökar

I Sverige uppgår vildsvinsstammen till över 300.000 individer medan den i Finland uppgår till endast cirka 2.500. Från producenthåll har man i flera år poängterat vikten av att vildsvinen inte sprider sig norrut.

– Vår uppmaning till jägarna är fortsättningsvis att vi inte vill ha en vildsvinsstam här eftersom det bara leder till bekymmer. Men just nu är situationen betydligt bättre än i Sverige, konstaterar Långgård.

Ett annat budskap till producenterna inom sektorn är att fortsätta upprätthålla en hög biosäkerhet.

– Den största risken för att ASF skulle spridas till tamdjur är att utländsk personal tar hem köttprodukter som kan vara smittade. Det här vet alla som har anställt utländsk arbetskraft, men det är viktigt att fortsätta informera om det här. Vi har inte råd med ett enda misstag, säger han.

Tirkkonen och Långgård ger också en hälsning till jägare som jagar utomlands.

– Personer som åker på jaktresor ska inte ta hem några byten. Det är också viktigt med renlighet och hygien, säger de.