Med två företagsköp på fastlandet inom två år sträcker Ålands SkogsIndustrier Ab ut sina tentakler också mot svenskspråkiga skogsägare i Åboland.
– Ett naturligt steg sedan vi förvärvat företaget MEH Forest som är specialiserat på bioenergi och redan levererar bränsle till Pargas fjärrvärmeverk, påpekar ÅSI:s vd Anders Mattsson.
Bolaget Metsä ja Energia Hemmilä Oy med hemort i Salo ägdes av far och son Pertti och Antti Hemmilä innan samtliga aktier köptes av Ålands SkogsIndustrier den 24 juni i år.
Pappan Pertti som ägde 80 procent av aktierna har varit riksdagsman för Samlingspartiet och blir nu pensionär. Sonen Antti som ägde resterande 20 procent fortsätter däremot att jobba i bolaget, som nu har fått det nya namnet MEH Forest.
Bolaget som äger fem flistuggar har haft sju anställda under högsäsong och nu ska organisationen förstärkas.
– Men hur det ska göras är ännu inte bestämt, säger Mattsson, som efter företagsförvärvet har jobbat i Salo två dagar i veckan varannan vecka.
Söker tillväxt
Men Pargasbördige Anders Mattsson som med sin familj flyttade till Åland 2015 låter förstå att det inte är aktuellt att han själv skulle flytta till fastlandet och sköta hela koncernen Ålands SkogsIndustrier därifrån.
– Men jag har hela tiden varit inriktad på att söka tillväxtmöjligheter och på Åland är det svårt att växa, säger Mattsson som varit chef för ÅSI sedan 1 oktober 2019.
Det andra åboländska företaget Ö-Skog som förvärvades vårvintern 2023 har redan integrerats med ÅSI så att kontoret i Godby sköter alla betalningar och annan administration.
– Men Andreas Sjölander som är från Houtskär och jobbar som skogsmaskinsentreprenör för oss sköter virkesinköpen i Åboland.
Stabil prisnivå för bioenergin
Ö-Skogs specialitet är att med pråmar frakta virke från holmar utan vägförbindelse.
Målet med köpet av Ö-skog var att få mera stock till ÅSI:s två sågar i Godby och Önningeby på Åland, men det timmer som köps via MEH Forest kommer att säljas till sågverk på fastlandet.
Enligt Mattsson är det inte alls aktuellt för ÅSI med eget sågverk på fastlandet.
– Huvudinriktningen för MEH Forest kommer fortsättningsvis att vara egen flisproduktion och försäljning av främst bioenergi i Åboregionen. Där konkurrerar vi med torv och i växande grad också med eldrivna värmepannor, men vi räknar ändå med en bra efterfrågan på brännflis också i framtiden.
Mattsson bedömer att prisnivån för brännflis nu har stabiliserat sig efter de ganska stora prisstegringarna för ett par år sedan.
Tre produktionsgrenar
MEH hade senaste räkenskapsperiod en omsättning på 3,3 miljoner euro, men från och med andra halvåret i år kommer MEH Forest att ingå i Ålands SkogsIndustriers koncernbokslut.
Som en följd av detta räknar Mattsson med att ÅSI-koncernens omsättning för 2024 kommer att vara större än fjolårets 18,6 miljoner euro, trots att bolagets produktion av sågade varor minskade med cirka 20 procent under första halvåret.
ÅSI:s verksamhet har hittills haft tre ungefär lika stora inriktningar. En tredjedel har varit produktion av sågade varor både för Ålands hemmamarknad och export, en annan del cellulosaflis samt vissa andra produkter för pappersindustrin i Sverige och resten om energiflis för biopannor i Mariehamn, Jomala och Godby.
– Från vår egen biopanna går ungefär två tredjedelar till fjärrvärme i Godby, medan resterande energi behövs för sågverket och virkestorkarna.
Ombyggd hamn för exportvaror
På grund av den kalla vintern också på Åland sålde ÅSI ingen bioenergi till fastlandet under första halvåret.
– Men nu i oktober, november och december ska vi skicka iväg tre båtlaster och då passar det bra att vi nu har byggt om och förstärkt kajen i Godby, påpekar Mattsson.
Han medger att satsningarna på fastlandet knappast medför direkta fördelar för åländska skogsägare, men påpekar att de flesta åländska skogsägarna är aktieägare i ÅSI och därmed drar nytta av att tillväxten skapar ett värdefullare företag.
Vill köpa så mycket virke som möjligt
Under de första sex månaderna i år har ÅSI:s virkesvolymer på Åland varit klart lägre än första halvåret 2023.
– Men nu har vi korrigerat situationen genom rekrytering av virkesköpare, höjda virkespriser med en prislista som sedan förra veckan finns på webben samt ett nytt virkessortiment, säger Anders Mattsson.
Han hänvisar också till att bolaget under första halvåret haft hög efterfrågan på energiklippningar där man röjt sly och klena stammar i diken och längs åkerkanter.
– Och nu i höst är målsättningen att köpa in så mycket virke som möjligt på Åland och i Åbolands skärgård.