SLC

Åländsk storsatsning
på Axgan-dag

I dag den 1 november firas den årligen återkommande Axgan-dagen, där alla ålänningar uppmanas att handla lokalt.

– I år har vi satsat mera på handeln i stället för att engagera odlare och producenter, säger Ålands producentförbunds vd Sue Holmström, som varit med i projektets ledningsgrupp.

De större livsmedelsbutikerna satsar på lokala råvaror och inspirerande recept ska få kunderna att handla mer lokalt. Ledningsgruppens ordförande Lena Brenner, som är landsbygdsutvecklare vid Ålands Landsbygdscentrum, berättar att representanter från Ålands Näringsliv, Visit Åland, hållbarhetsprojektet Bärkraft samt de större livsmedelsbutikerna har lagt ner mycket tid och engagemang för att göra årets Axgan-dag till en succé.

– Bland annat har det tagits fram en dedikerad hemsida på landsbygd.ax med recept, som ger tips om hur man kan fira Axgan-dagen från morgon till kväll, berättar Brenner.

I butikerna möts kunderna av uppmaningar att handla mer lokalt och får tips om hur man använder åländska råvaror till både frukost, lunch och en finare trerättersmiddag. Dessutom har flera restauranger Axgan-rätter på menyn.

Brenner pekar på flera fördelar med att konsumera mer lokala produkter och tjänster.

– Pengarna stannar på Åland i högre utsträckning, vilket skapar arbetsplatser och bidrar till vår välfärd. Dessutom är det bra för miljön att konsumera mer lokalt, bland annat för att transporterna minskar. Att vi konsumerar lokalt är också helt nödvändigt för att stärka vår självförsörjning, och därmed vara bättre rustade vid stora händelser i vår omvärld.