Jordbruk

Ålands hushållningssällskap
vill utveckla framtidsstrategi
med en ny vd

Ålands Hushållningssällskap söker en ny verkställande direktör med ansvar för utvecklingsfrågor som fokusområde.

Nuvarande vd Simon Karlsson sköter i fortsättningen sällskapets ekonomi och fortsätter också med den ekonomiska rådgivningen till kunder.

– Inom rådgivningen fortsätter allting som tidigare, kommenterar Karlsson.

Han tycker att dubbelrollen som vd och ekonomirådgivare blev för betungande. Det gjorde också den förra vd:n Tina Bäckman-Hägglund som slutade för att i stället ta ett jobb som ekonomirådgivare i Sverige.

– Det var ingen riktigt lyckad lösning att slå ihop funktionerna, men det är lätt att vara efterklok, konstaterar hushållningssällskapets styrelseordförande Bo-Erik Sandell.

Försöket att spara pengar genom att kombinera tjänsterna som vd och ekonomirådgivare slog alltså inte väl ut och tidigare i år diskuterades att i stället avlasta chefen genom att inrätta en ny tjänst som utvecklingsplanerare.

– Men sedan stannade vi för lösningen att söka en ny vd. Organisationens ekonomi rullar på så länge vi får offentligt stöd, men man vet ju inte hur det blir efter den nuvarande programperioden för landsbygdens utveckling, säger Sandell.

Hushållningssällskapets nya vd ska förutom att ansvara för personal, arbetsmiljö, daglig verksamhet och resultat också utveckla och skapa nya affärer inom organisationens profilområden. Organisationen förväntas utarbeta nya metoder för lantbrukets utveckling på Åland och den nya direktören ska dessutom vara delaktig i förverkligandet av Ålands livsmedelsstrategi.

Tjänsten som vd ska sökas senast den 15 december, men intervjuer med intresserade kandidater sker fortlöpande under ansökningsperioden.