Jordbruk

Ålands näringsminister beredd
att diskutera virtuell stängsling

Landskapsregeringens veterinär Maria Borgström som i fjol förhalade Ålands Hushållningssällskaps planer på att demonstrera virtuell stängsling på Åland får inte längre fatta beslut eller föredra ärenden för beslutande minister. Men näringsministern Jesper Josefsson påpekar att frågan om virtuell stängsling säkert tas upp när den åländska djurskyddslagen snart ska revideras.

Enligt Ålands radio och TV har befogenheterna att fatta beslut och fungera som föredragande tagits ifrån Borgström sedan hon ifrågasatt om det vetenskapliga laxfiske som landskapsregeringen beviljat är lagligt. Liksom i fallet med de digitala halsbanden har hon som veterinär ansett att laxfisket ska jämställas med medicinska djurförsök.

Social- och miljöavdelningens byråchef Bengt Michelsson underkände den tolkningen och påpekar att det handlar om ett fiske som är godkänt av EU och där fisken i kommersiellt syfte fångas på precis på samma sätt som tidigare.

Michelsson har enligt radion diskuterat sin ståndpunkt med näringsministern Jesper Josefsson, som i ett chattsvar till Borgström hänvisar till att laxfiskeundantaget sker enligt motsvarande grunder och lagstiftning som i Finland.

– Så jag tycker inte vi behöver gräva mer i detta då man politiskt verkligen vill möjliggöra fisket, skrev Josefsson enligt radion.

För Landsbygdens Folk vill Josefsson inte kommentera beslutet närmare utan hänvisar till att det handlar om avdelningschefens beslut om hur arbetet fungerar internt.

– Men gällande virtuella stängsel och naturbeten är det en fråga som säkerligen väcks då vi ska revidera djurskyddslagen så det lär vi återkomma om, skriver Josefsson i ett mejl till LF.

När Borgström i början av juni ville få en enskild föredragning med Josefsson om tillsynen av laxfiskeprojektet och möjliga åtgärder blev mötet inställt. 

I stället meddelade Michelsson i ett mejl att Borgströms föredragningsrätt dragits in eftersom hon ”i ärendet visat bristande omdöme”.  

Michelsson säger till radion att det är hans plikt att se till att lagstiftningen tillämpas korrekt. Han konstaterar också att beslutet att stänga av en ledande tjänsteman från beslutsfattande är ytterst ovanligt och inte har skett tidigare under hans tid på landskapsregeringen.