Skogsbruk

Ålands Skogsindustrier köper företag i Åboland

Ålands Skogsindustrier Ab etablerar sig på allvar i Åboland genom att köpa hela aktiestocken i skogsföretaget Metsä ja Energia Hemmilä Oy med hemort i Salo. Företaget är verksamt i sydvästra Finland med virkesköp direkt av skogsägare samt egen flisproduktion och försäljning av främst bioenergi i Åboregionen.

Tidigare köpte ÅSI företaget Ö-Skog Ab med verksamhet i Åbolands skärgård och nu följer man upp satsningen genom förvärvet av MEH, som har en relativt stor maskinpark med flistuggar och lastbilar.

MEH hade den senaste räkenskapsperioden en omsättning på 3,3 miljoner euro och tre anställda. Det handlar om ett familjeföretag som ägts av Pertti och Antti Hemmilä.

Genom förvärvet förstärker Ålands Skogsindustrier alltså sin närvaro i sydvästra Finland efter köpet av Ö-Skog i början av 2023.

Ålands Skogsindustriers VD Anders Mattsson är nöjd med förvärvet och berättar att verksamheterna ska samordnas och organisationen förstärkas.

– MEH är ett intressant, lönsamt och växande företag som kontrollerar hela kedjan från virkesinköp och flisproduktion till slutkunder. Vår målsättning är att fortsätt utveckla företaget och hitta ytterligare tillväxt, förklarar Mattsson.

Men han poängterar att Åland fortsättningsvis är ÅSI:s huvudmarknad för virkesinköp och produktion.

– Nu erbjuder ÅSI också ett nytt virkessortiment och höjda priser till höstens avverkningar på Åland, säger Mattsson.