Jordbruk

Anmäl alla vargobservationer

Att anmäla vargobservationer är mycket viktigt för att kunna vidta åtgärder när något värre sker. Enligt Mattias Kanckos, verksamhetsledare för Pedersörenejdens jaktvårdsförening, var incidenten i Lillby den första vargobservationen från området i år som officiellt inrapporterats.

– Det är ett stort problem att så få vargobservationer från området rapporteras. Det gör det svårare att till exempel få polisen till platsen och också möjligheten att få tillstånd för några åtgärder, säger han.

Varg finns i det aktuella området, till och med ett revir, som har sitt ursprung i det så kallade Jepporeviret.

– Där finns ett vargpar som förökat sig i flera år. Det ryktas om att det skulle ha fötts allt mellan fem till sju valpar i reviret i år, men inget är bekräftat. Men man vet med säkerhet att det vuxna paret finns och rör sig på de här områdena, säger Kanckos.

Det har enligt obekräftade rykten resulterat i flera iakttagelser och observationer – men på grund av att observationer inte rapporteras förs de inte in i Tassu-systemet.

– Det skulle underlätta att vidta ytterligare åtgärder nu om vi hade haft flera upprepade observationer att falla tillbaka på. Jag bedömer det som mycket sannolikt att den här vargen förr eller senare återvänder. Nu vet den var den kan hitta föda och jag blir inte förvånad om den kommer tillbaka till samma plats i något skede, säger han.

För att på sikt få dispens för skyddsjakt måste samma varg återvända flera gånger. Det som sker först är att polisen beviljar fördrivningstillstånd.

– Det är jaktvårdsföreningens storviltsassistans (SRVA) som deltar i det första skedet och fortsätter vargen återkomma, trots att den fördrivits vid tre tillfällen, kan det bli frågan om avlivning. Att få tillstånd direkt för att avliva en varg är mycket svårt. Då ska en varg ha varit direkt hotfull mot människor eller påträffas på bar gärning när den jagar och dödar boskap i hagen eller i direkt anslutning till gården, förklarar han.

Kanckos är också rovdjurskontaktperson i Pedersörenejden och det var han som konstaterade att vargen hade ätit av kon. Iakttagelsen rapporteras nu till Tassu-systemet och det gör det också möjligt att den drabbade mjölkproducenten kan ansöka om ersättning för viltskada.

Vilken är din bild av det som hänt i Lillby?

– Det är säkerställt att vargen har ätit av kon. Vargen har antagligen först skrämt kon, som rusat genom hagen och på grund av att den var sjuk och hade svårt att gå har den lagt sig ner. Jag konstaterade inga skador av att vargen har fällt djuret, som till exempel klös- eller rivmärken vid halsen och huvudet. Det innebär att vargen fick ett enkelt byte, svarar Kanckos.

Läs också: Ko dödades av varg i Pedersöre