Stodet For Vitaliseringsgodsling Har Intresserat Skogsagarna Bild Skogscentralen
Stödet för vitaliseringsgödsling har intresserat skogsägarna. FOTO: Skogscentralen
Skogsbruk

Antalet ansökningar för
vitaliseringsgödsling av
skogar överraskade

Skogsägarna har kunnat ansöka om nya stöd för skogsbruket sedan mars. Stödet för vitaliseringsgödsling har i synnerhet intresserat. Över 3,6 miljoner euro i stöd har redan sökts under de tre första ansökningsmånaderna, uppger Finlands skogscentral.

Skogsägarna har mycket livligt ansökt om stöd för vitaliseringsgödsling under de första ansökningsmånaderna. I mars-maj hade man redan ansökt om över 3,6 miljoner euro i stöd från Skogscentralen. Under tidigare år har man årligen ansökt om cirka 1,5 miljoner euro i stöd.

– Stödnivån för vitaliseringsgödslingen har stigit, vilket syns i antalet ansökningar. Stödvillkoren har också ändrats så att man också får stöd för kargare torvmarksskogar med hög virkesvolym. Trots det har antalet ansökningar överraskat, säger Sameli Salokannel, chef för projektförvaltningen vid Finlands skogscentral.

I flera landskap har stödbehovet varit mångdubbelt större jämfört med tidigare år. Till exempel har det kommit in stödansökningar för cirka 300.000 euro från Södra Österbotten, medan man i fjol ansökte om cirka 40000 euro i stöd till landskapet.

Skogscentralen har till exempel varit tvungen att avbryta beslutsfattandet om stöd för vitaliseringsgödsling i landskapet Södra Österbotten, när fullmakten att bevilja understöd redan har använts. Beslutsfattandet om stöd fortsätter när man med jord- och skogsbruksministeriets beslut får mer fullmakter att bevilja understöd som en överföring från andra stöd till skogsbruket.

Användningen av skogsbruksstöden kan följas på Skogscentralens webbplats.

Mer stöd för virkesproduktion än under året innan

I början av året användes sammanlagt cirka 11 miljoner euro i stöd för virkesproduktion inom skogsbruket, det vill säga cirka 10 procent mer än i januari-maj i fjol. Som stöd för virkesproduktion räknas stöd för vård av plantbestånd och ungskog, stöd för vitaliseringsgödsling, stöd för skogsbilvägar och stöd för vård av torvmarksskog. Av stödmedlen för virkesproduktion betalas också stöd enligt det tidigare kemera-stödsystemet.

– Förra hösten ansökte skogsägarna om rikligt med kemerastöd för vård av ungskog och dessa arbeten har nu genomförts och man har betalat ut stöd klart livligare än året innan. Om takten förblir densamma kan stödmedlen ta slut på hösten, berättar Salokannel.

Stöden för virkesproduktion uppgår till sammanlagt 38,4 miljoner euro i år. I fjol användes sammanlagt 42,2 miljoner euro av stöden för år 2023. 

Miljöstöd, naturvårdsstöd och hyggesbränningsstöd har använts måttligt i början av året, för cirka 0,2 miljoner euro.

– Skogscentralen bereder inte längre nya ansökningar om miljöstöd för skogsägarna, vilket syns i användningen av dessa stödeuron. Nu görs ansökningar om miljöstöd av aktörer inom skogsbranschen. Nya ansökningar om miljöstöd har inte heller ännu kunnat behandlas, utan behandlingen av ansökningarna inleds tidigast på hösten, säger Salokannel.

I början av året ansökte man om 0,15 miljoner euro i hyggesbränningsstöd. Stödbeloppet täcker ett cirka 90 hektar stort hyggesbränningsområde. Enligt förslaget finns det cirka 14,5 miljoner euro i naturvårdsstöd för detta år.

Stödbehandlingen framskrider stegvis

Skogscentralen har sedan mars behandlat ansökningar om stöd för vård av plantbestånd och ungskog och vitaliseringsgödsling samt ansökningar om hyggesbränningsstöd manuellt.

– Det lönar sig att i första hand ansöka om stöd via Skogscentralens tjänst MinSkog.fi, eftersom det påskyndar behandlingen av ansökningarna, säger Salokannel.

Behandlingen av ansökningar om stöd för skogsbilvägar inleds tidigast i juni-juli och behandlingen av beslut som gäller planering av vård av torvmarksskog tidigast i juli-augusti.

Behandlingen av ansökningar om miljöstöd inleds tidigast i september och behandlingen av ansökningar om naturvårdsstöd tidigast i oktober.

Behandlingen av anmälningar om verkställande av vitaliseringsgödsling och utbetalningen av stöd inleds i juni.

Mer information om stöd för skogsbruket finns på Skogscentralens webbplats.