Dsc05945
Fjalar Lindström kollar hur de första vitlöksraderna med ser ut efter den splitternya sättmaskinen. Den kostade drygt 4.000 euro plus moms och frakt och kan ses som ett bevis för att Anton Lindström ser vitlöken som en långsiktig satsning.
Jordbruk

Anton har fått smak på ny gröda

Det första årets odling av vitlök gav mersmak så nu gör Anton Lindström i Finström Enbolstad ett nytt försök med den för Åland och Finland ganska ovanliga grödan.
– Den vitlök som jag sådde i fjol gav en skörd motsvarande 5 ton per hektar, så nu får vi se om det bara var nybörjartur, kommenterar Anton.

I fjol satte han sin vitlök den 7 november, men i år blev det redan den 31 oktober. Att det råkade bli på en söndag beror förstås mera på vädrets makter än att han räknar med att få någon extra helgersättning för jobbet.

– Vitlöken ska sättas så sent som möjligt för att hinna rota sig. Men den får inte heller växa för mycket före vintern. Och eftersom väderprognosen lovade regn den kommande veckan ville jag vara på den säkra sidan.

Just regn och blöta är den kanske största risken eftersom löken förstörs om den blir liggande i vatten. För den nya vitlöken har han därför plöjt upp ett litet skifte på 28 ar med lättare jord högst uppe på en åkerslänt.

Hans utsädesmängd på 250 kilo räckte till för hela arealen.

– Det blev till och med lite över.

Sökte bättre avkastning

Anton Lindström driver en elfirma och gör snickeriarbeten och har på knappt 20 hektar odlat med spannmål och gräs för sina 40-talet tackor och 80-talet lamm.

Han ville hitta en ny gröda som med rimliga arbetsinsatser kan ge bättre avkastning för åkermarken och började då själv fundera på vitlök i stället för vanlig lök.

– Så när jag frågade om tips av Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Dennis Grönroos och han nämnde just vitlök nappade jag direkt!

Utsädet som kostar närmare 6 euro kilot köper Anton via Ålands Trädgårdshall ÅTH där odlingsrådgivaren Paul-Mårten Sjölund berömmer Lindströms vitlöks fina kvalitet.

Dsc05971
Anton Lindström konstaterar att det också samlas mycket vitlöksskal i sättmaskinens behållare.

Väntar med vältning

När de första åtta raderna av höstens vitlök var satta i söndags blev det lite diskussion mellan Anton och pappa Fjalar Lindström som kollade att utsädet matades ordentligt i sättmaskinen.

Fjalar föreslog att sonen skulle köra fortare med sättmaskinen och tyckte också att planteringsbäddarna borde vältas efteråt. Anton var inte riktigt med på noterna.

– Det finns större stenar i marken och jag vill inte köra sönder billarna första gången med nya maskinen. Och om man vältar är jag rädd för att marken packas till för hårt så att löken får svårt att komma upp.

– Det är utmanande med vitlökens övervintring och mycket är i händerna på naturen, kommenterar Paul-Mårten Sjölund.

Nu när Lindströms har all sättlök i marken kan han bara hoppas att det ser bra ut också i vår när vitlöken ska börja växa. Eftersom han odlar konventionellt kommer han att spruta mot ogräs och eventuellt kanske också rycka upp en del av ogräset för hand.

– Kvickrot är värsta hotet. Den har långa rötter som tränger rakt igenom vitlöken, förklarar Anton.

Sådan vitlök är fullt ätbar eftersom smaken inte påverkas, men den är förstås oduglig som handelsvara.

Skördetiden beräknas till månadsskiftet juli-augusti.

– Så det blir lökupptagning samtidigt med tröskning av höstkornet.

Dsc05923
Med Steyr-traktorn som hans morfar köpte begagnad 1956 har Anton Lindström kört ut 250 kilo vitlöksutsäde som ska sättas i översta hörnet på fältet som sparats efter insådden med höstkorn. Det är kul att kunna använda den gamla traktorn till såna här småjobb, tycker han.

Torkning med fläkt i gårdens maskinhall

Första året testade Lindström fyra olika vitlökssorter, men i år nöjer han sig med tre.

De mognar vid olika tidpunkter så hela fältet behöver inte skördas samtidigt. Det blir nämligen en hel del arbete för hand när löken tas upp och sedan snabbt ska inomhus för att torkas.

Torkningen gjorde han i maskinhallen med hjälp av en fläkt och några skivor samt åtta löklådor som han fick låna av en granne.

För odling i större skala kunde det vara bra med en maskin som putsar vitlöken före leverans till ÅTH, eftersom det är ett arbetsmoment som kräver ganska många timmar.

Däremot verkar lagringen inte bli något problem.

– I år blev jag av med all vitlök på en gång. Det behövdes ingen lagring alls!

ÅTH förpackar fastländsk vitlök

Anton Lindström är först på Åland med att i större skala leverera torkad vitlök som är färdig att förpackas för butiker.

Däremot har ÅTH redan i flera år förpackat och sålt vitlök som odlats på fastlandet.

– Odlarna själva har vänt sig till oss för att vi har kanaler till butikskedjorna, lämpliga förpackningsmaskiner och även litet svinn när löken förpackas. Det blir lätt ganska stora bortfall när varor ska mätas upp i små förpackningar, säger Paul-Mårten Sjölund.

Beträffande vitlöksodling i större skala på Åland påpekar han att det finns goda möjligheter att utveckla, speciellt då andra lökväxter inte ingår i växtföljden. Men vitlök får inte odlas på samma mark med tätare intervaller än sju år.