Dsc08727
ÅPF:s vd Sue Holmström som snart blir chef för landskapets jordbruksbyrå pekar på flera fel i miljöbyråns utkast till strategiplan för det åländska naturskyddet.
SLC

ÅPF-kritik mot naturskyddsplan

Ålands producentförbund är genomgående mycket kritisk i sitt remissutlåtande om landskapets miljöbyrås förslag till strategiplan för naturskydd på Åland.

Bakgrunden är Europeiska unionens målsättning att 30 procent av alla land- och havsområden ska vara skyddade före 2030 och dessutom så att en tredjedel av dessa områden har ett strikt skydd.

ÅPF påpekar att Finland ingalunda har förbundit sig till dessa krav.

– Det finns heller inga beslut om att Åland strikt måste skydda 10 procent av sina områden, utan detta är enbart spekulationer från miljöbyråns sida, skriver ÅPF:s vd Sue Holmström, som formulerat ÅPF:s utlåtande.

Hon konstaterar att Finland har gjort två åtaganden i enlighet med EU:s krav. Det första är att 30 procent av de arter och livsmiljöer som omfattas av habitat- och fågeldirektivet och har ogynnsam bevarandestatus ska väljas ut för förbättring.

Det andra löftet är att Finland ska ange hur landet planerar att bidra till EU:s gemensamma mål att skydda 30 procent av sina land- och havsområden, varav10 procent med strikt skydd.

Inte så bråttom

Sue Holmström hänvisar till att Finland enligt miljöministeriets hemsida i slutet av fjolåret hade 13,4 procent av sina land- och insjöområden samt 11 procent av havsområdena skyddade. Av dessa områden är 10,7 procent land- och insjöområden redan strikt skyddade medan motsvarande andel för havsområdena uppgår till 4,5 procent.

Finland planerar att anmäla sina åtaganden till EU-kommissionen under 2024 och därför finns det enligt ÅPF ”inte den brådska som miljöbyrån vill hävda”.

– Åland kommer inte att drabbas av böter för att landskapet inte har skyddat områden enligt strategiplanens bilaga 3 och vi bör inte skydda områden i hast och utan eftertanke, skriver Holmström och påpekar att framstegen i arbetet med att utarbeta Finlands åtaganden kan följas på statsrådets webbplats.

Felaktiga mål enligt ÅPF

I remissyttrandet betecknar ÅPF strategiplanens förslag att 30 respektive 10 procent av Finlands land- och havsområden ska skyddas före 2030 som felaktigt.

– Likaså är målsättningen att minst 10 procent av Ålands skogsmark ska vara strikt skyddad missvisande, tycker ÅPF.

Enligt ÅPF är det också felaktigt när det i strategiplanen sägs att Åland har åtagit sig samma mål som gäller för Finland som medlemsland.

– Målet i landskapets Utvecklings- och hållbarhetsstrategi ska i stället tolkas som att Åland ska bidra till det nationella målet genom att skydda de områden som i enlighet med EU:s krav är mest skyddsvärda, skriver ÅPF-direktören.