Dsc07445
Ålands Producentförbunds verkställande direktör Henry Lindström och ordförande Birgitta Eriksson-Paulson är starkt kritiska till hur landskapsregeringen upphandlar ny entreprenör för kanslihusets café och matservering. Bilden togs på ÅPF:s höstmöte där ÅPF-ordföranden undrade hur länge dubbelmoralen får fortsätta med att tillåta import av livsmedel som det är förbjudet att producera i Finland.
Jordbruk SLC

ÅPF-protest mot
otydlig upphandling

Ålands Producentförbund vill att landskapsregeringen avbryter sin upphandling av ny entreprenör till caféet och matserveringen i kanslihuset. ÅPF kräver i ett brev från förra fredagen att lokalproducerade råvaror ska vara ett villkor för den som driver matserveringen för landskapets och lagtingets personal och politiker. Men landskapsregeringen fortsätter upphandlingen som planerat.

Anbudstiden för att driva caféet och matserveringen från den 18 september 2019 till 31 december 2023 går ut den 22 mars. Dessutom får den nya innehavaren option att fortsätta driften ytterligare 24 + 12 månader.

– Under pågående upphandling kan vi inte ge några närmare besked. Det finns stränga regler om det, kommentarer kansliminister Nina Fellman som avgör frågan.

I ett skriftligt svar på tisdagen uppmanar dock landskapsregeringens personalchef Pia Hollsten-Friman ÅPF att ”ta del av upphandlingsdokumenten i sin helhet och speciellt bekanta sig med avtalsvillkoren i bilaga ”Avtal Café Hjorten ÅLR 2019/1497” punkt 1.1.7. samt utvärderingskriterier och innebörden av Green Key certifiering.”

– Men kriterierna i den punkten ålägger inte den ekonomiska aktör som får driva caféet till någonting gällande närproducerade livsmedel, konstaterar ÅPF:s vd Henry Lindström.

Lokalproducerat som minimikrav

I sitt brev den 8 mars krävde ÅPF att hela upphandlingen avbryts och att ”kriterier som gynnar lokalproducerade råvaror förs in i upphandlingskriterierna”. Ett ”minimikrav” enligt ÅPF är att livsmedlen ska vara producerade enligt den djur- och miljöskyddslagstiftning som gäller på Åland.

– Detta skulle vara förenligt med hållbarhetsagendans utvecklingsmål gällande hållbara och medvetna konsumtions- och produktionsmönster samtidigt som det bidrar till en levande landsbygd, skapar arbete och genererar skatteintäkter för vårt samhälle, skriver ÅPF.

Henry Lindström säger att både han själv och andra ÅPF-medlemmar reagerade när landskapsregeringen i början av mars annonserade ut driften av caféet och matserveringen Hjorten utan tydliga krav på närproducerade råvaror.

Han påpekar att både landskapsregeringen och lagtinget har varit angelägna om att ta fram den hållbarhetsagenda som utarbetades i ÅPF:s regi.

– Men landskapsregeringen är inte alls lika alert när det gäller sitt eget agerande, tycker Lindström.

Vill ta modell från riksdagen

I brevet med krav på ny upphandling för Café Hjorten påpekar ÅPF att landskapsregeringen ställer höga krav vad gäller ”djurskydd, miljökrav och andra bestämmelser som är förenade med höga kostnader för det som produceras på Åland”.

Därför är det enligt ÅPF rimligt att landskapsregeringen ”där det är möjligt” kräver att den som driver verksamheten använder närproducerade råvaror.

– Ett liknande förfarande har riksdagen för de aktörer som serverar mat i Riksdagshuset i Helsingfors, skriver Lindström efter kontakt med SLC-ordföranden Mats Nylund som ju sitter i den snart avgående riksdagen.

Redan innan han fick svar tippade Henry Lindström att landskapsregeringen ”antagligen” kommer att hänvisa till sitt krav på certifiering enligt Green Key. Green Key-märkningen är ett verktyg för främst turistanläggningar som vill förbättra sitt hållbarhetsarbete och minska sin miljöpåverkan.

Bland landskapsregeringens krav i upphandlingen finns att den nya entreprenören senast den 1 april 2020 ska ha Green Key-certifiering för verksamheten.

– Men i Green Key finns det obligatoriska villkor och frivilliga åtaganden som enbart ger poäng. Och närproducerat hör inte till de obligatoriska villkoren.

Ska ge möjligheter till ”klimatmedvetet val”

I punkten 1.1.7 i upphandlingsföreskrifterna som landskapsregeringen hänvisar till i svaret till ÅPF förutsätts att den som driver Café Hjorten ska ”medverka till uppföljning av nyckeltal för matsvinn, vatten- och energiförbrukning samt andel hel- och halvfabrikat och användning av ekologiska livsmedel”.

Där ställs också kravet att den ”ekonomiska aktören ska märka sin meny så att konsumenten kan göra ett klimatmedvetet val exempelvis genom ursprungsmärkning och användning av ekologiska livsmedel”.

I en bilaga som gäller åtaganden i samband med driften av Café Hjorten påpekas dock att sortimentet ”så långt som möjligt” ska vara ”ekologiskt och närproducerat”.

– Men den bilagan hör inte till de ”SKA”-punkter som anbudsgivaren enligt upphandlingskriterierna måste uppfylla. Så i bästa fall kan Café Hjorten få en innehavare som satsar på närproducerat, men det kravet borde tydligare finnas med i upphandlingen, påpekar ÅPF:s vd.