Christoffer Ingo Slc0377 Edit
SLC och lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo försökte genom aktiv intressebevakning hitta en lösning på frågan om varför det arealbaserade stödet för unga jordbrukare inte betalas ut till unga delaktiga i en jordbrukssammanslutning. På grund av att jordbrukssammanslutningar inte är juridiska personer kom man ändå inte vidare med detta. FOTO: Björn Fagerholm/SLC
Jordbruk EU SLC

Arealstödet för unga jordbrukare
kan inte betalas ut till unga som
ingår i sammanslutning

SLC försökte genom aktiv intressebevakning hitta en lösning på frågan om varför det arealbaserade stödet för unga jordbrukare inte betalas ut till unga delaktiga i en jordbrukssammanslutning. På grund av att jordbrukssammanslutningar inte är juridiska personer kom man ändå inte vidare med detta.

Samtidigt framkom det att sammanslutningar är rätt så unika inom EU och att såväl deras existens som rätt till jordbruksstöd ifrågasätts i en del sammanhang.

Frågan om varför det arealbaserade stödet för unga jordbrukare inte betalas ut till unga delaktiga i en jordbrukssammanslutning har hängt med en längre tid. Det största hindret till varför man nu inte kommer vidare med frågan har visat sig vara det faktum att jordbrukssammanslutningar inte är juridiska personer.

Medan man nu förhandlat om frågan har det också konstaterats att jordbrukssammanslutningarnas existens inte är en självklarhet på alla ministerier.

– Inledningsvis togs vår modell emot väl av både Jord- och skogsbruksministeriets tjänstemän och de vi pratade med vid EU-kommissionen. Vi höll flera möten och det märktes att våra förslag togs på allvar, säger lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo vid SLC.

Sammanslutningar rätt så unika i EU-länderna

Ändå är det just det faktum att jordbrukssammanslutningarna inte är juridiska personer som ledde till att man inte kom vidare till en lösning på detta.

– Där vi trots allt stötte på patrull, närmast tekniskt, har att göra med att sammanslutningarna inte är juridiska personer. Förlänger man dessutom den diskussionen så kommer man ganska snabbt till frågan varför jordbrukssammanslutningar, som i EU-länderna är rätt så unika, överhuvudtaget skulle vara berättigade till jordbruksstöd. Och just den diskussionen är inget som vi självmant vill initiera, vilket i sin tur betyder att vi inte kommer vidare med frågan om arealstöd för unga odlare i sammanslutningar tillsammans med den äldre generationen, säger Ingo vidare.

SLC anser ändå att modellen med jordbrukssammanslutningar är ett bra verktyg i en stegvis generationsväxling och har sin givna plats där.

– Kom också ihåg att det arealbaserade stödet inte uteblir ifall den yngre personen i en jordbrukssammanslutning får gården i sin besittning och det här så länge personen inte fyllt 40 år. Steget till att den unga blir besittare får helt enkelt inte vara för långt, säger Ingo avslutningsvis.

SLC:s politiska tjänstemän beslöt att förhandlingsvägen försöka hitta en lösning på problemet efter att SLC:s ungdomsutbildning besökte Bryssel i höstas.