Arkiv

SLC - Photo 1 Photo Reidun Pommeresche Scaled
Tydlig bild av jordens hälsa med nya, handfasta verktyg

Nordiska forskare och rådgivare har tillsammans utarbetat nordiska manualer för utvärdering av jordhälsa. Den är tillgänglig för jordbrukare, odlare och andra som har ett intresse av jord – och en spade.

SLC - Ng1 Feb23 Ct
Närpes Grönsaker: Folkhälsorisk att konsumtionen av växthusgrönsaker minskar

Närpes Grönsaker har svårt att få produkterna att gå åt trots att produktionen den här vintern har minskat med cirka 70 procent. Orsaken är att konsumtionsbeteendet har förändrats på grund av den försämrade köpkraften, även om priserna på växthusgrönsaker är på ungefär samma nivå som tidigare.

SLC - Ospstyr1 Feb23 Ct
ÖSP:s styrelse: Det är samma stödpott – men i stort sett är alla förlorare

Det var positiva tongångar när de totala stödbeloppen för den nya programperioden är på samma nivå som tidigare. Men beräkningar av hur stöden utfaller på gårdsnivå för 2023 visar att i stort sett alla förlorar totalt sett. ÖSP:s styrelse är mycket kritiskt.

EU-exporten av mjölk rasade under fjolåret

Exporten av mejeriprodukter från EU minskade kraftigt förra året. Mest minskade exporten av smör och mjölkpulver, uppger den tyska marknadscentralen för mejeriprodukter ZMB.

SLC - Lonsamhet Jan23 Ct
Ännu dystra siffror för jordbrukets lönsamhet

Naturresursinstitutet Luke har uppdaterat förhandsresultaten för 2021 års lönsamhetsbokföring och prognoserna för 2022. Trots den svaga skörden steg den relativa lönsamheten 2021 inom jordbruket till det bästa resultatet sedan 2007. Men under 2022 drogs resultatet ned speciellt på grund av den snabba ökningen av produktionskostnaderna.

SLC - Ukraine M Fao
Östeuropa översvämmas av spannmål från Ukraina

Tullfriheten för EU:s jordbruksimport från Ukraina har framkallat kännbara marknadsstörningar som drabbar medlemsländerna i Östeuropa. EU-kommissionen överväger nu att aktivera jordbrukets krisreserv för att lätta på problemet.

SLC - Framtidsodlarna Grano Ring
”Det kan ju inte bli värre än nu” – växthusodlaren Emma ser optimistiskt på framtiden

Det har varit en dyster vinter för växthusnäringen i Närpes. De skyhöga elpriserna tvingade de flesta i branschen att stänga för vintern. Trots att frågetecknen fortfarande är många väljer den färska växthusföretagaren Emma Granö-Ring att se ljust på framtiden. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Vart är växthusnäringen på väg?

SLC - Bundeskanzler1
Tyskland forcerar avtalet med Mercosur

Tyskland efterlyser en snar ratificering av handelsavtalet mellan den europeiska unionen och de sydamerikanska Mercosurländerna. Det inskärpte Tysklands förbundskansler Olaf Scholz under ett besök i Sydamerika denna vecka.

EU-bönder säger nej till avtal med Mercosur

De tyska planerna att återuppliva handelsavtalet mellan EU och sydamerikanska Mercosur väcker protester hos de europeiska bondeorganisationerna. Copa-chefen Christiane Lambert befarar att avtalet skadar EU:s köttproducenter.

SLC - Vipumobil
Stödansökningar öppna fram till mitten av juni

Den nya perioden för jordbrukspolitiken har börjat. Ansökningarna om jordbrukarstöd enligt de förnyade villkoren pågår som bäst i e-tjänsten Vipu. Stöd kan endast sökas på nätet, eftersom pappersblanketterna har tagits ur bruk, meddelar Livsmedelsverket.

JSM godkände Leadergrupperna för perioden 2023-2027

Jord- och skogsbruksministeriet har godkänt 52 Leadergrupper, dvs. lokala aktionsgrupper, för finansieringsperioden 2023-2027. Genom beslutet anvisade ministeriet Leadergrupperna 223 miljoner euro för lokalt ledd utveckling av landsbygden.

SLC - Stodnivaer2023
Villkor och ersättningsnivåer för jordbruksstöd fastställdes

Förra veckan utfärdade regeringen förordningar där nivåerna och villkoren fastställs för från produktionen frikopplade stöd och ersättningar för icke-produktiva investeringar. Dessutom har regeringen godkänt villkoren för kompensationsersättningen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.