EU-ländernas jordbruksministrar anser att deras åsikter inte beaktas tillräckligt i beslutsprocessen. Ministrarna borde i högre grad anlitas som experter då andra EU-organ fattar beslut i Bryssel som gäller jord- och skogsbruket.
Arkiv
En ny livsmedelsmarknadsnämnd har tillsatts 1.1.2023 av Centralhandelskammaren för att utvärdera marknadsföringen av livsmedel.
EU-domstolen gjorde nyligen ett beslut som fastställde att EU:s medlemsländer inte får ge dispens för användningen av växtskyddsmedel som innehåller neonikotinoider. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes tolkar ändå domslutet så att betning, försäljning och sådd av sockerbetsfrön behandlade med Cruiser 600 FS SB-preparatet är tillåten under växtperioden 2023 eftersom dispens gavs innan beskedet från EU-domstolen kom nu i januari.
Den internationella husdjursmässan SPACE ordnades i Rennes, Frankrike, i höstas för 36:e gången, och från yrkeshögskolan Novia deltog agrologstuderande som besökare. Här berättar de om sin resa.
Tuomas Virolainen gjorde senaste vecka sin PRAO-period på SLC och här berättar han om sin vecka som intressebevakare.
Lars Numelin ansökte om gipsbehandling för sina åkrar hösten 2022, och de färska uppföljningsresultaten från det behandlade området är lovande: halterna av totalfosfor i de vattenprov som togs från täckdikena sjönk och vattnets grumlighet minskade märkbart. Också de jordartsundersökningar som genomförs i samarbete med Åbo Akademi ger ny forskningskunskap om gipsets effekt.
Det är nu möjligt för alla finländska jordbrukare att beräkna hur kolförrådet i marken förändras. Dessutom visar beräkningarna hur mycket kol som har bundits i skörden, vilken inte beaktas i de officiella växthusgasberäkningarna.
Lantmännen har tillsammans med Meteorologiska institutet startat ett treårigt forskningsprojekt för att ta reda på vilka odlingsmetoder som är bäst på att binda kol i marken.
Ett tyskt uppstartföretag utvecklar som bäst ett alternativt ägg som framställs av ärter och sötpotatis. Till utseende och konsistens är ägget förbluffande likt ett konventionellt hönsägg. Ägget går att koka, steka eller tillredas som äggröra som vilket ägg som helst.
En viktig ingrediens i de flesta växtproteinbaserade produkter är ärtprotein som i dagens läge inte tillverkas i Finland. Istället importeras ärtprotein från andra länder i Europa. Vem i Finland kunde då haka på utmaningen och bygga en ärtproteinfabrik? undrar Mikael Jern.
Det är bra att gårdarna satsar på sin egen energiproduktion. Samtidigt har investeringarna inom mjölk- och köttproduktionen sjunkit rejält, konstaterar Mikael Jern.