Arkiv

Investeringar i ladugårdar har minskat kraftigt

De senaste två åren har mjölk- och köttproducenterna gjort betydligt färre investeringar i ladugårdar än tidigare. År 2022 beviljade NTM-centralerna mindre än 20 miljoner euro i bidrag för investeringar i ladugårdar, medan motsvarande belopp 2019 var över 60 miljoner euro, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Natstod
Regeringen fastställde nationella jordbruksstöd för 2023

Förra veckan utfärdade statsrådet förordningar som gäller nationella stöd. Den helhet som består av nordligt stöd, nationellt stöd till södra Finland och nationellt stöd för sockerbeta har samordnats med de reformerade EU-stödinstrumenten, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Img 6273
Nya stödförordningar träder i kraft

I torsdags utfärdade regeringen flera förordningar som har samband med jordbrukspolitikens nya stödperiod 2023-2027. De förordningar som nu har utfärdats innehåller bestämmelser om bland annat förutsättningarna för beviljande av arealbaserade stöd, tillsynen över EU:s djurbidrag samt stödnivåerna för miljöersättning och ersättning för ekologisk produktion, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Tvagardar1 Jan23 Ct
Gårdsbutiken Två Gårdar firar fem år av direktförsäljning

I november 2017 bildade de ekologiska producenterna Mats Björklund, Conny Englund och Jonas Kackur Gårdsbutiken Två Gårdar. Nu firas fem år av direktförsäljning av deras egna produkter på torget i Jakobstad – och några planer på att sluta finns inte.

SLC - Igw Sudeingang 2
Den gröna veckan öppnar igen i Berlin

Livsmedel, jordbruk och trädgårdsodling står igen i centrum då den gröna veckan öppnar i Berlin efter en tvåårig tvångspaus på grund av covid. Nu vill arrangörerna kompensera förlusterna med en extraportion livsmedel, jordbruk och trädgårdsodling.

SLC - J Fastighetsskattestod 23
Jordbrukets deklaration

Deklarationsarbetet inleds naturligast genom att anteckna jordbrukets inkomster och utgifter på sida 1 och 2 i blankett 2. Här följer några aktuella kommentarer om vissa enskilda skattepunkter.

SLC - Jordbruksbil I Egen Anvandn 23
Skogsbrukets deklaration

Försäljning som beskattas som kapitalinkomst i skogsbruket är förutom stockar och massaved också flis, vedklabbar och julgranar. Även inkomster av packade vedklabbar räknas hit. Inkomster från avverkningsrester, skogsbränslen, barrträdskvistar till dekorationer, plogkäppar och dylikt räknas även de som skogens kapitalinkomst. Förädlade skogsprodukter och hyror för skogsmark utgör däremot jordbrukets inkomst.

SLC - Mervardesskatt Ho Foder
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten Deklaration av skatter på eget initiativ. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år.

Ledaren: Sänk marginalerna i handeln för inhemska livsmedel

Det höga förtroendet finländarna har för inhemska livsmedel gör att de gärna betalar mer för inhemskt producerat. Men det verkar som om merpriset för inhemska produkter oftast enbart kommer handeln till godo. Det verkar vara så att handeln gärna lägger på en större marginal för inhemska produkter, jämfört med importerade varor, konstaterar Mikael Jern.

Ledarsticket: Håll ögonen på Yara

Gödselstödet är problematiskt. Kommer stödet jordbrukarna till godo eller blir det ett stöd till gödselindustrin? undrar Mikael Jern.

SLC - Experten Jan23
Experten

SLC - Skattebj Inlamningsdatum 28 2 2023
Deklarationsråd i veckans LF

Trots det turbulenta världsläget är det igen dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. De stora dragen är lika som förut, men det finns tre nyheter att notera. Årets deklarationsexempel i fredagens temanummer är ett informationspaket av samma format som tidigare år.