Arkiv

SLC - Arets2
Årets praktikvärd tar väl hand om studerande

Att ha studerande på gården medför ett stort ansvar. Det säger Jussi Murto-Koivisto och Linda Pellfolk, vars företag JMK-Milkhouse nyligen utsågs till årets praktikvärd av YA och ÖSP. Och studeranden Viktor Nordin trivs med sina varierande arbetsuppgifter.

SLC - Mats Nylund Jul
Kommentaren: Skogen ska växa mer och inte mindre

Många debattörer, börjande från vår miljö- och klimatminister, lyfter fram minskade avverkningar som en lösning på klimatproblemet. Det är en ohållbar åtgärd. Vi måste minska förbränningen av fossila bränslen och då finns det ingen rim och reson i att försöka begränsa avverkningarna av den förnyelsebara råvaran trä, påpekar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Ragmastare1
Fjolårets rågmästare kommer från Rågens Rike – Vörå

Med några års mellanrum ordnar föreningen Pro Ruis en tävling i rågodling. I den senaste tävlingen, som avgjordes i slutet av förra året, korades Vöråbon Ulf Härtull som rågmästare. Klart segern känns bra, säger han.

Insändaren: Självförsörjningen måste garanteras lagstiftningsvägen

Konkurrenslagstiftningen tillåter inte samarbete inom försäljning, men inom inköpssidan är ett oligopol bestående av marknadens två största aktörer helt gångbart. Nu skördar vi det vi sått under åren, påpekar Jan-Ove Nyman
, verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

SLC - Farmers Dsc 1199
Producentorganisationer behövs för att få fart på spannmålsexporten

Farmers Grain Export 2.0 projektet hade inte de yttre omständigheterna på sin sida då projektet körde i gång våren 2020. Målet var att främja spannmålsexport som sköts genom odlardrivna aktörer och att utveckla nätverk mellan exportaktörer och odlare. Men den globala coronaepidemin satte käppar i hjulet genast då projektet var på väg att starta.

Ledaren: Tonläget i skogsdiskussionen har ändrat

Hur har det gått så att den enda sektor som binder kol nu pekas ut som den stora boven? frågar sig Mikael Jern.

Ledarsticket: Det verkar ljusna på kostnadsfronten

I år har det nya året under de första trevande dagarna bjudit på flera positiva överraskningar med tanke på jordbrukets kostnadsbörda, konstaterar Mikael Jern.

SLC - Mardrom 2023
Mardrömmar

SLC - An7 I1044
På Educa 2023 lyfts matfostran, vardagskunskap och landsbygdsnäringarna

Välkommen att besöka den gemensamma montern 6r34 för Finlands svenska 4H, Farmer Time Finland, SLC, UngMartha och Marthaförbundet i svenska Hörnan på Educa-mässan. Evenemanget ordnas i Helsingfors Mässcentrum den 27-28 januari.

SLC - 50424117702 5Cf285A939 O
Landsbygdsföretagen ser dystert på 2023

Enligt Finlands Näringsliv EK:s utredning ”Maaseutupulssi” ser det kommande året dystert ut för företagen på landsbygden. Det framgår av en enkät som organisationen låtit göra där över 1.000 företag på landsbygden samt i glesorten och städerna svarat på frågor gällande det gångna året och utsikterna för år 2023.

SLC - Precision1
Precisionsodlingen ökar – uppmuntras i det nya miljöersättningssystemet

Om tio år så håller säkert över hälften av gårdarna på med någon form av precisionsodling. Det gissar Anders Wiksten som är växtodlingsrådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap NSL.

SLC - Euland Jan23 Nvk
EU:s plan för en välmående landsbygd tog ett steg framåt

I ett betänkande som godkändes av EU-parlamentet i december efterlyses en vision för unionens landsbygdsområden som en del av den gröna och digitala omställningen. Kommissionen uppmanas ta landsbygden i beaktande i sitt arbete samt utveckla en landsbygdssäkringsmekanism.