Jord-och skogsbruksministeriet har startat en CAP-turné med information om den nya CAP-perioden, som trädde i kraft vid årsskiftet.
Arkiv
Den nya flerspråkiga Hermes-applikationen skall hjälpa utländska arbetstagare och inhemska arbetsgivare inom jord- och skogsbruk med kommunikation, arbets- och rättsfrågor.
Ett branschavtal som slogs fast redan förra sommaren. En utlovad tilläggsresurs på en miljon euro på transportstödet. Förutsättningar för att odla sockerbetor finns och ÖSP:s utskott hoppas att fler börjar odla specialgrödan i år.
Regeringen meddelade i tisdags att enighet har nåtts om ett förslag till tidsbundet stöd till jordbrukare på grund av höga el- och gödselkostnader. Stödet skulle täcka en del av de förhöjda produktionskostnaderna som jordbrukarna råkat ut för på grund av de höga el- och gödselpriserna.
Den tyska marknaden för ekologiska livsmedel backade 2022 för första gången i branschens historia. Branschens omsättning krympte under mellan januari och oktober med 4,1 procent, uppger den tyska producentorganisationen DBV.
Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har beviljat undantagslov för användningen av Buteo Start FS 480-preparat vid industriell betning av rybs- och rapsutsäde under våren 2023.
Här publiceras endast namnen på de som gett tillstånd att publicera namn i massmedier.
Ersättningen för djurens välbefinnande kan ansökas i Viputjänsten 9.1-2.2. Ersättning för 2023 kan sökas av nöt-, svin-, får-, get- och fjäderfägårdar, meddelar Livsmedelsverket.
Danmark fick före julen en ny koalitionsregering med tre partier. Mette Frederiksen fortsätter som statsminister. Regeringen planerar bland annat en CO2-skatt för jordbruket. Planerna kritiseras på jordbrukarhåll.
Från och med årsskiftet 2023 tog Sverige hand om ordförandeskapet för EU under att halvt år framåt. Därmed har Sverige en chans att lägga tyngdpunkten på nordiska prioriteringar. Skogspolitiken blir en av de viktigaste frågorna för Sveriges ordförandeskap.
Villkoren för djurbidrag har publicerats på webbplatsen Livsmedelsverket.fi. Ansökan är öppen i Viputjänsten 9.1-24.1, meddelar Livsmedelsverket.
Vi finländare tar för givet att det alltid ska finnas färska, inhemska och billiga ägg på butikshyllorna. Men det är en bransch som nu genomgår stora förändringar. Buräggen fasas ut och det är många producenter som tvingas lägga ner på grund av de stora investeringarna som krävs. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna ställer vi oss frågan: Hur ekonomiskt hållbart är det att producera ägg i framtiden?