Arkiv

Glyfosat får EU-tillstånd för följande tioårsperiod

EU-kommissionen kommer att förlänga tillståndet för ogräsmedlet glyfosat med ytterligare tio år. Beslutet fattas i slutgiltigt av kommissionen, då EU:s medlemsländer inte har lyckats nå en gemensam linje för den fortsatta insatsen av glyfosat inom jordbruket.

SLC - 5Ea40115 755B 4609 A963 F224A7A39673
Nytt projekt ska ge mångsidigare spannmålsodling

Hållbar spannmålsproduktion förutsätter att jordbruket diversifieras – att man avstår från ensidigt jordbruk som utarmar jorden. I ett projekt som Naturresursinstitutet genomför tillsammans med företag och intresseorganisationer inom lantbruket, bl.a. SLC, ökas informationen om hur olika odlingsmetoder påverkar odlingens hållbarhet och lönsamhet.

SLC - Sockerupp6 Nov23 Ct
Nästan alla sockerbetor upptagna i Österbotten

Nu är nästan hela sockerbetsarealen upptagen i Österbotten. Förra veckan kunde maskinentreprenören Christian Hoijar inleda upptagningen på nytt efter den kalla perioden. Kvaliteten på sockerbetorna har inte heller tagit skada.

SLC - Case Ih Farmall Electric 75 C 2048X1365
Grön produktivitet dominerar på supermässan Agritechnica

Gröna värden dominerar den tyska mässan för jordbruksteknik Agritechnica, som nyligen öppnade sina portar i tyska Hannover. Agritechnica 2023 fokuserar på en ökad produktion med nya teknologier och grönare bränslen.

SLC - T7 Methane Power
Eldrift och större biogastraktor från New Holland

Det började med Fendt 100e, men nu kommer även New Holland med en eldriven traktor, byggd på T4-seriens chassi. Och en större biogastraktor: T7.270 Methan Power LNG.

SLC - Dsc 6473 Asger Krogsgaard Ny
Blåsigt i styrelsen hos Danish Crown

Den danska köttjätten Danish Crown AmbA möblerar om i koncernledningen. Styrelsens ordförande Erik Bredholt måste avgå med omedelbar verkan efter tolv år på posten. Han ersätts av den nuvarande viceordföranden Asger Krogsgaard.

SLC - Lpx 00155766
Holländska städer stoppar reklam för kött och mjölk

Flera holländska städer och kommuner planerar att förbjuda reklam för kött och mjölkprodukter inom sina områden. Kommunerna Utrecht och Bloemendaal har redan gjort slag i saken. Parallellt reduceras boskapen på mjölkgårdar.

SLC - Kylanurmikka Jukka Salonen Luke
Ogräsinventeringen: Vitgröe blir allt vanligare på vårsådda sädesåkrar

Naturresursinstitutets ogräspatruller hittade sammanlagt 138 ogräsarter på vårsådda sädesåkrar i ett inventeringsprojekt som genomfördes åren 2020-2022.

SLC - Osp8 Nov23 Ct
Massiv kritik mot Livsmedelsverket på ÖSP:s fullmäktigemöte

Det kom upp när verksamhetsplanen diskuterades, i den allmänna diskussion och i otaliga inlägg. Ett namn figurerade i stort sett i alla diskussioner när ÖSP:s fullmäktige höll höstmöte i måndags – Livsmedelsverket. Kritiken mot myndigheten var inte nådig.

SLC - Osp9 Nov23 Ct
Långgård vill se starkare stöd från nya ministern

När Finlands nya regering blev klar i somras var många jordbrukare nöjda. Många skrivningar i regeringsprogrammet är goda – men nu börjar det också vara upp till bevis för jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

Export av fjäderfäkött till Kina öppnas

Minister Sari Essayah har besökt Kina och under mötena undertecknades ett avtal om villkoren för export av fjäderfäkött. Det överenskoms också om att man ska inleda samarbete i fråga om livsmedelssäkerhet, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

EU skärper prioriteringen inom jordbruk och livsmedel

Livsmedel är ett område som prioriteras alltför lågt inom EU. Kretsar inom kommissionen vill därför stärka branschens inflytande med en specialkommissionär för livsmedel, som också skulle höra till kommissionens presidium.