Arkiv

Nytt tillämpningsområde för skyddszoner tas i bruk i nästa stödansökan

Skyddszoner riktas nu till områden där de har så stor effekt som möjligt med tanke på vattenvården. Det nya tillämpningsområdet för skyddszoner tas i bruk vid ansökan om jordbruksstöd 2024, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Patikointi Suolla Kuviasuomesta Fi Roine Piirainen
EU-institutionerna enades om lag för restaurering av natur

EU-kommissionen och parlamentet har enats om den kontroversiella EU-lagen som föreskriver åtgärder för återställande av natur och ekosystem. Beslutet har föregåtts av en het debatt om konsekvenserna för bland annat jord- och skogsbruket.

Torvalds: Ett dåligt koncept vändes till Finlands fördel

Förra veckan nådde trepartsförhandlingarna mellan Europeiska rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen en överenskommelse om EU:s nya lag för återställande av naturen. Mot alla odds blev slutresultatet riktigt bra, noterar EU-parlamentarikern Nils Torvalds.

Luke: Jordbrukets lönsamhet är lägre än föregående år

Enligt en färsk prognos från Naturresursinstitutet (Luke) kommer gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst att stanna på 20.500 euro i år och lönsamhetskoefficienten sjunker till 0,50.

SLC - 20231110 Slc Nyland
LF rättar: Fel mötesuppgifter i annonsen om den Nyländska Bondedagen!

På grund av ett misstag har fjolårets mötesannons för den Nyländska Bondedagen smugit sig in i veckans LF, här kommer den rätta annonsen.

SLC - Upm Pine Forest 0817 Mi 0212 Hires
Skogsexperten Antti Asikainen: Klimatet ser ingen skillnad på varifrån koldioxiden kommer

Skogsexperten Antti Asikainen lyfte fram problematiken kring skogens tillväxt och kolsänkor under MTK:s skogsdelegations årsmöte förra veckan. Asikainen poängterade behovet av en aktiv skogssektor för att garantera skogens välmående.

SLC - Dsc09797
Bondevälmående för kroppen och knoppen

På Ålands producentförbunds och Ålands Hushållningssällskaps initiativ ordnades i tisdags en inspirationskväll för ”Hållbara bönder” i Ålands Landsbygdscentrum för att ge jordbrukare konkreta tips för bättre välmående både fysiskt och psykiskt.

SLC - Havre Ogras
DON-mögeltoxiner i 15 procent av havreproverna

Mögeltoxinerna DON (deoxinvalenol) försämrar kvaliteten på havreskörden i år. Cirka 15 procent av de undersökta proverna överskrider EU-lagstiftningens DON-gränsvärde för livsmedelshavre (1750 μg/kg) mätt med snabbanalys framgår det i Livsmedelsverkets kvalitets- och säkerhetsuppföljning. I år har man också oftare än tidigare mätt DON-mögeltoxinhalter hos vårvete.

SLC - 140431316 1150619568686517 1932864019757645092 N
Danmark lanserar plan för växtbaserade livsmedel

Danmarks regering har lanserat en handlingsplan för växtbaserade livsmedel. Planen omfattar hela den växtbaserade värdekedjan från jord till bord. Enligt livsmedelsminister Jacob Jensen ska planen sprida inspiration för grön mat i resten av världen.

Ledaren: Att lova guld och grönt stål – går energisektorn mot en bubbla?

Det finns väl knappast någon som inte stöder storinvesteringar och renare energi, men frågan är hur grov snedvridningen på marknaden de facto är? Då myndigheter både på nationell och EU-nivå lockar med stöd och lån till miljardbelopp skapas onekligen en artificiell efterfråga, konstaterar Nicolas von Kraemer.

SLC - Farsdag 23
Farsdag

Malax är årets föregångare inom offentligt träbyggande

Miljöministeriet och bolaget för hållbar utveckling Motiva har beviljat Malax kommun utmärkelsen Föregångare inom offentligt träbyggande.