Arkiv

SLC-styrelsen kräver åtgärder i rovdjurspolitiken

SLC:s centralförbundsstyrelse kräver att jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) omedelbart startar en lagberedning för att slå fast hur många stora rovdjur som krävs för att hålla en gynnsam bevarandestatus.

EU-bank främjar teknik som räddar tuppkycklingar

Europeiska investeringsbanken EIB har beviljat en kredit till ett värde av 40 miljoner euro till ett holländskt företag som utvecklar en teknik för könsbestämning av kycklingar. Tekniken ska förhindra den rutinmässiga avlivningen av nykläckta tuppkycklingar.

Toppskörd för Ålands äpplen och lök

Ålands Trädgårdshall har i år totalt ca 2.000 ton mera frukt och lök att erbjuda till marknaden.

SLC - Vaderstad Top Down With E Services 7
Väderstad gör sig redo för autonoma traktorer

För fältsäsongen 2024 går kultivatorerna Väderstad TopDown och Opus in i en ny generation. Förutom en uppdaterad design, innebär detta införande av det iPad-baserade styrsystemet Väderstad E-Control, samt möjligheten att tillämpa styrfiler vid jordbearbetning via ISOBUS Task Control.

SLC - Blott1 Nov23 Ct
Blött, minusgrader och snö – tuffa skördeförhållanden för odlarna

Det har varit en utmanande senhöst för alla odlare. Ihållande regn har försvårat upptagningen av rotfrukter och därefter ställde en period med minusgrader och snö till det. Christer Finne i Solf fick ta till alternativa metoder för att rädda morotsskörden.

SLC - Perunat Olga Philman
Regnen förstörde en lovande potatisskörd

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och industrimatpotatis i gårdarnas lager till 195 miljoner kilo, uppger Naturresursinstitutet. Lagermängden är åtta miljoner kilo större än året innan till följd av att mängden industrimatpotatis ökade. Matpotatislagren är däremot 2,5 miljoner kilo lägre än i höstas.

SLC - Maannosprofiili Mike Starr Edit
Kolet i moskogar lagras nästan lika mycket i mineraljorden som i stamveden

I det ekosystem som moskog utgör fanns de största kolreservoarerna i granbestånd i södra Finland och de minsta i tallbestånd i norra Lappland. De största kolmängderna fanns lagrade i stamveden och mineraljorden.

FAO:s matindex har stabiliserats

FAO:s matprisindex är en effektiv indikator som reagerar nervöst på både globala och lokala kriser. I oktober månad föll indexet till den lägsta nivån för motsvarande månad sedan mer än två år.

Veterinärer varnar för tvivelaktiga ASF-vaccin

Veterinärteam i olika hörn av världen har börjat testa nya vaccin mot afrikansk svinpest. Nya rapporter väcker förhoppningar om möjligheten att stoppa eller begränsa spridningen. Men världsorganisationen för djurhälsa (WOAH) manar till försiktighet.

Ingen förlängning för åländsk stallgödselspridning

Landskapsregeringens miljöminister Christian Wikström säger nej till Ålands producentförbunds begäran om förlängd tid för spridning av stallgödsel fram till den 15 november.

SLC - 191113 Spf4063
Dämpade förväntningar hos Europas maskintillverkare

De europeiska tillverkarna av lantbruksmaskiner blickar mot framtiden med dämpade förväntningar. Efter några goda år ställs maskinförsäljningen inför svåra utmaningar i form av inflation och höga räntor.

Nu börjar beslutsfattandet om företagsstöd för landsbygden

NTM-centralerna inleder nu beslutsfattandet om de företagsstöd för landsbygden som söks i år. Företagare som ansökt om finansiering får beslut i takt med att NTM-centralerna hinner behandla dem, meddelar Livsmedelsverket.