Arkiv

Förskott på miljöersättning, ersättning för djurens välbefinnande och ersättning för ekologisk produktion inleds i slutet av november

Livsmedelsverket börjar i slutet av november betala miljöersättning, ersättning för ekologisk växtproduktion och ersättning för djurens välbefinnande för år 2023 till gårdsbruksenheterna. Sammanlagt betalas cirka 160 miljoner euro i stöd i november.

Smittzonen för fågelinfluensa avvecklas den 8 november

Livsmedelsverket avvecklar den smittzon jämte utvidgningar som inrättades på sommaren för att förhindra att fågelinfluensan sprids. Livsmedelsverket häver samtidigt de skyddsbestämmelser för sjukdomen som tillämpats i smittzonen. Beslutet träder i kraft den 8 november 2023.

SLC - Edeka Ecenter St Pauli
Frankrike och Tyskland reagerar mot ”snikflation”

Regeringarna i Frankrike och Tyskland vill stävja ”snikflationen”, som innebär att varor eller livsmedel av sämre kvalitet blir dyrare i butikerna. Frankrike planerar en lag som ska stoppa otyget. Den tyska regeringen planerar likaså motåtgärder.

Nytt fullmäktige för Osuuskunta Maitosuomi

Osuuskunta Maitosuomis fullmäktigeval förrättades i oktober. I valet valdes 48 ledamöter och suppleanter till fullmäktige, meddelar andelslaget. Av ledamöterna valdes 47 från Osuuskunta Maitosuomis område och en från Evijärven Osuusmeijeris område.

JSM föreslår höjningar av Livsmedelsverkets avgiftsbelagda tjänster

Jord- och skogsbruksministeriet begär utlåtanden om utkastet till jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer 2024-2025. Förordningen ska utfärdas i december 2023 och träda i kraft den 1 januari 2024. Genom förordningen bestäms om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer samt om de avgifter som ska tas ut för offentligrättsliga prestationer.

Ändringsförslagen till CAP-planen har godkänts av EU-kommissionen

De föreslagna ändringarna av Finlands CAP-plan har godkänts av EU-kommissionen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. De viktigaste ändringarna gäller införande av ett undantag från villkorligheten när det gäller växelbruk vid odling av ren havre och en ny åtgärd som kan väljas vid ansökan om ersättning för djurens välbefinnande och som gäller smärtlindring vid kastrering. Ändringarna träder i kraft vid ingången av 2024.

ÖSP lämnade in förvaltningsklagan över beslutet om Vasa hamnväg

Österbottens svenska producentförbund har lämnat in en förvaltningsklagan om förfarandet vid valet av vägsträckning för Vasa hamnväg då NTM-centralen i Södra Österbotten har beslutat att gå vidare med det så kallade Vikby-alternativet.

Dags att fira pappa – hjälp samtidigt jord- och skogsbrukare runt om i världen

Nu kan du ge en farsdagsgåva åt pappa och samtidigt stöda en jordbrukarfamilj som vill ta steget ur fattigdom.

Ny åländsk kampanj ska hålla pengarna hemma

I dag den 3 november inleder Ålands landsbygdscentrum en ny åländsk tradition med Axgan-dagen, som i fortsättningen ska firas varje år den första fredagen i november.

SLC - Sockpris4 Okt23 Ct
De tog hem sockerbetstävling med rekordstor beta

Många tunga betor har tagits upp och skickats in som bidrag till ÖSP:s sockerbetstävling under senare år. Men ingen har varit lika stor som årets vinnare. Fredrik Ström i Solf tog hem segern med en bjässe på hela 9,1 kilogram.

SLC - Yh2 Okt23 Ct
Stort intresse för Novias nya flerformsutbildningar

Det har länge funnits efterfrågan på en svenskspråkig flerformsutbildning till agrolog eller skogsbruksingenjör i Österbotten. När den startade i fredags överraskade ändå det stora intresset Yrkeshögskolan Novia. Hela 75 studerande inledde studierna vid enheten i Vasa.

SLC - Djurskydd Eu
EU-befolkningen värnar om ett effektivt djurskydd

Djurskyddet är ett viktigt tema för européerna, framgår det av en färsk undersökning som har publicerats av EU-kommissionen. Mer än 80 procent av de tillfrågade personerna efterlyser ett bättre djurskydd för produktionsboskap.