Arkiv

SLC - Maskinforare
Framtidsrapport: Kan bli brist på skogsmaskinförare under de närmaste åren

Enligt Finlands skogscentrals framtidsrapport om skogsmaskinbranschen byter ungefär hälften av dem som utexaminerats till skogsmaskinförare bransch, och därför kan det uppstå brist på kvalificerade arbetare under kommande år.

SLC - Tallsjuka 5 Webben
Forskare utreder svampsjukdom som dödar tallar i kusttrakterna

Skogsforskare från Naturresursinstitutet Luke kartlägger den ökande förekomsten av döda tallar i sydvästra Finland. Döda tallar med rostfärgade trädkronor har blivit en allt vanligare syn i skogarna speciellt vid sydvästkusten.

SLC - Pressbild20 Nord Gen
Skogsföryngring med rätt material krävs för klimatanpassningen

Friska och uthålliga skogar med tillräcklig genetisk mångfald är avgörande för att klara anpassningen till klimatförändringarna. För att förstå skogsbrukets utveckling och underlätta för det nordiska samarbetet är tillgång till gemensam statistik viktigt. Därför publicerade NordGen nyligen en uppdaterad och utökad statistikrapport om de nordiska ländernas användning av skogsplantor och frön.

SLC - Vietnam1
Vietnamesiska kooperativ viktiga för småbönder

Mer och mer mångsidig kooperativ verksamhet blir allt starkare i Vietnam. Kooperativ för jordbrukstjänster finns inom räckhåll för småproducenter och hjälper dem med klimatåtgärder.

SLC - Hanken Maria Ehrnstrom Fuentes 100962232
Hanken undersöker hur trädplantering påverkar människan och naturen

Att plantera träd är ett populärt och enkelt sätt att försöka rädda klimatet. Men är det verkligen så effektivt och miljövänligt som många tror? Vilka politiska krafter ligger bakom och vilka sociala konsekvenser har trädplantering i olika länder och kulturer?

Ledaren: Kan vi faktiskt lita på siffrorna över skogarnas kolbindning?

Beräkningsmodeller och inventeringssätt förändras. Det är som sagt högst naturligt i och med att beräkning av kolbindning är förhållandevis nytt. Det betyder ändå samtidigt att det fortfarande inte finns full säkerhet i siffrorna, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nylands brigad måste ta säkerhetsaspekterna på allvar!

I det kortare perspektivet får ett bristande förtroende ungdomar som ska göra värnplikten att överväga andra tjänstgöringsplatser än Nylands brigad. I det längre perspektivet får det ungdomar att överväga andra alternativ än den allmänna värnplikten, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Aska
Aska

SLC - Dikesrensning 3 A Webben
Viss oro när stödet för iståndsättningsdikning försvinner

När nya Metka träder i kraft vid årsskiftet försvinner stödet för iståndsättningsdikning. Det förväntas minska dikesrensningarna, vilket kan leda till mindre virkesproduktion på torvmarker. Det blir en omställning för alla, säger Jami Pirttimäki på Skogsvårdsföreningen Österbotten. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogsägar-tema!

SLC - 52880577986 D5C9A9B138 O
Samarbetsprojekt ger ny kunskap om den nordiska havresamlingen

Just nu pågår ett omfattande projekt som syftar till att öka kunskapen om de havresorter som finns i den nordiska frösamlingen. Förra sommaren odlades i fält närmare 800 fröprover av havre från NordGen som nu analyseras efter olika odlingsegenskaper.

SLC - Image001
Unga producenter ställde tjänstemännen i Bryssel mot väggen

Sammanslutningar inom jordbruket blir allt vanligare, men unga jordbrukare som verkar inom ramarna för den organisationsformen får idag inget arealbaserat stöd. Denna olägenhet verkar dock nu vara nära en lösning efter att en grupp unga finlandssvenska producenter i förra veckan fick möjlighet att tala klarspråk med en rad EU-tjänstemän i Bryssel.

SLC:s ungdomsutbildning avslutades med studieresa till Bryssel

Den tredje etappen av SLC:s ungdomsutbildning där 24 unga producenter deltog hölls förra veckan i Belgien.