Arkiv

Faba belönade avelsarbete på mjölkkor

Faba belönade avelsarbete på mjölkkor genom sin återkommande avelstävling.

SLC - Leyenbalkan
EU-kommissionen utreder utvidgning i västra Balkan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker denna vecka sex länder på västra Balkan, som räknas till potentiella kandidatländer för ett framtida EU-medlemskap. Men fortfarande är det långt till målet.

Ansökan om statsborgen för likviditetslån för gårdsbruksenheter upphör 10.11

Jordbrukarna hinner ännu ansöka om statsborgen hos NTM-centralen för ett banklån som förbättrar gårdens likviditet, meddelar Livsmedelsverket.

Unga jordbrukare som fått startstöd kan nu ansöka om tillstånd att lyfta räntestödslån

Jordbrukare kan nu ansöka om tillstånd att lyfta räntestödslån för de startstöd för unga jordbrukare som beviljats dem i år, meddelar Livsmedelsverket. Tillstånden söks i Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä.

SLC - Elledningar Mw
SLC Nyland: Respekten för markägandet måste återställas

Markägarfrågor diskuterades på SLC Nylands fullmäktigemöte den 30 oktober i Vanda. Då det är frågan om flera lagar och instanser som behandlar markägarfrågor kan markägarna uppleva att de inte har en chans att stå emot planerade åtgärder. Ibland verkar det komma som en överraskning för många aktörer att någon faktiskt äger området som det skall planeras något på.

SLC - Wiener Sarah 2020 05 20 8500168 Scaled
Miljöpolitiker vill begränsa ”farliga” växtskyddsmedel

Användningen av så kallade ”farliga” växtskyddsmedel ska minska med 65 procent efter 2030, om EU-parlamentets miljöutskott får bestämma. EU-kommissionen har föreslagit en reducering med 50 procent.

Ändring i ansökan om lagringsstöd för trädgårdsprodukter

Stöd för lagring av trädgårdsprodukter kan sökas i e-tjänsten Vipu endast 1-9.11, meddelar Livsmedelsverket. På grund av ett serviceavbrott i Vipu-tjänsten är det nu undantagsvis också möjligt att ansöka om stöd på blankett (blankett 228).

Affärsutvecklare behövs för åländska jordbruket

Ålands Hushållningssällskap inrättar en ny tjänst som affärsutvecklare och söker nu en lämplig person för uppdraget.

SLC - Tomasl2
Kommentaren: Ska vi faktiskt acceptera stödutbetalningstidtabellen?

Finlands CAP-plan för 2023-2027 upprättades med (alltför) stor hänsyn till livsmedelsverkets åsikter om förenkling av stödsystemet och underlättande av övervakningen, påpekar Tomas Långgård, ordförande för Österbottens Svenska Producentförbund.

SLC - P062136 913488
Samtalen om ett handelsavtal bröts mellan EU och Australien

Australien har lämnat förhandlingarna om ett frihandelsavtal med EU. Australiens handelsminister Don Farrell bröt samtalen senaste vecka i japanska Osaka. Australien vill exportera mer kött och kräver större eftergifter av EU-sidan.

SLC - 53292557023 B78181Acf2 O Santeri Stenvall
Johan Kurkela är Årets Kock och Kirsi Seppänen är Årets Servitör

På lördagen kröntes årets proffs i restaurangbranschen. Johan Kurkela (Restaurant Grön, Helsingfors) tog hem segern som Årets Kock medan Kirsi Seppänen (Ravinteli Bertha, Tammerfors) vann tävlingen Årets Servitör. Finalen hölls den 27-28 oktober på Viini & Ruoka-evenemanget i Helsingfors mässcentrum.

SLC - Markku Multamaki Lantmannen Agro Ceo
Markku Multamäki är ny VD för Lantmännen Agro

Markku Multamäki har tillträtt som ny VD för Lantmännen Agro i Finland. Multamäki kommer till Lantmännen från SSAB där han haft flera olika uppgifter inom ledningsgruppen.