Arkiv

SLC - 20231005 165809
Greppa generationsskiftet-podd: En generationsväxling är en mognadsprocess

Det finns mycket att tänka över och diskutera i samband med en generationsväxling, allt från övertagarens och överlåtarens boende samt ekonomi till försäkringsskydd och beskattning. Förutom lagar och skatter så är även relationer och känslor viktiga vid genomförande av en generationsväxling. I det nyaste avsnittet av Greppa generationsskiftet-projektets poddserie berättar Markus och Anna Johansson på Jonnas gård i Borgå om sina egna erfarenheter av gårdens generationsväxling.

SLC-fullmäktige håller höstmöte 7-8 december på Hanaholmen

SLC:s förbundsfullmäktige samlas till ordinarie höstmöte den 7-8 december på Hanaholmens Kulturcentrum i Esbo för att diskutera stadgeenliga ärenden och behandla aktuella frågor inom jord- och skogsbruket.

75 inleder nu studier till agrologer och skogsbruksingenjörer i Österbotten

Yrkeshögskolan Novia inleder utbildning till agrolog eller skogsbruksingenjör genom en flerformsutbildning i Vasa med sikte på examen 2027. Utbildningen inleds fredag 25.10 med ett första närstudietillfälle i Alere.

SLC - Livs6 Okt23 Ct
LivsVinn öppnade en butik i Malax

För fyra år sedan öppnade Linnea Strand butiken LivsVinn i Närpes. Ett företag vars koncept går ut på att tillvarata andra klassens grönsaker och en rad olika andra produkter som annars skulle slängas. För en månad sedan öppnade hon den andra butiken i Malax.

SLC - Riska1
Österbottnisk ekoproduktion belyses i färsk historik

Förre ekorådgivaren och distriktsagrologen Bertel Riska har författat en historik över den ekologiska odlingen i Österbotten. Boken spänner i huvudsak över en cirka 40 år lång tidsperiod med start från mitten av 1970-talet.

SLC - 50481263493 4069474Eba O
Ska fler häckar hindra jorden från att blöda?

– Stoppa våra åkrar från att blöda och plantera, plantera, plantera! uppmanade nyligen Philippe Hirou på en fransk skogsjordbruksförening. Nu satsar landets jordbruksministerium 110 extra miljoner euro i nästa års budget för plantering av 50.000 km nya häckar – för jordbrukets bästa.

Ledaren: Mjölkpriserna är turbulenta, men vissa positiva signaler går att skönja

Mjölkpriserna på världsmarknaden har äntligen börjat stiga efter att de sjunkit i omkring ett och ett halvt års tid. Bedömare menar ändå att vi just nu har ett sundare inhemskt läge än på länge, tack vare att avtalsproduktionen införts, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: De finska fiskarna får fortsätta fiska strömming

Trots EU-kommissionens tidigare utspel så får Finland fortsätta fiska strömming också nästa år, men kvoterna minskar, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Mjolk 23
Pipeline

Förlängd tidsfrist för höstspridning av stallgödsel kräver omedelbar anmälan till kommunen

Höstspridningen av stallgödsel har varit svår denna höst på grund av en exceptionellt våt växtsäsong. I enskilda fall kan en förlängning av höstspridningsperioden till november göras, men det kräver en anmälan till kommunen inom oktober, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Ffd 1
FFD 10 år: Biståndsarbete i Afrika behövs – odlandet kan höja en familjs levnadsstandard

Böndernas biståndsorganisation FFD fyllde tio år med att debattera utvecklingsbistånd i Afrika. Förutom att behovet av biståndsfinansiering betonades så framkom det också att bönderna i Afrika kämpar med samma utmaningar som bönderna här i Finland.

SLC - Dsc09714
Optimism kring nytt vattenprojekt vändes till besvikelse för ÅPF

Landskapsregeringen satsar 1,6 miljoner euro på vattenprojektet Rent vatten 2030 med målsättningen att framför allt förbättra vattenkvaliteten i åländska dricksvattentäkter och inre havsvikar. Ålands producentförbund ser positivt på projektet, men efter ett informationsmöte nyligen är förhoppningarna inte längre lika stora.