Arkiv

Dött vildsvin på Åland bar inte på AFS-virus

Ett dött vildsvin påträffades förra veckan på Ålands västkust, men analyser visade redan följande dag att kadavret inte hade virus för Afrikansk svinpest.

SLC - 20231013 182132
In memoriam: Sven Lindholm 9.6.1937-25.9.2023

Den 25:e september nåddes vi av sorgebudet att Sven Lindholm avlidit. Med Sven är en far och mor- och farfar, en sann hembygds- och landsbygdsvän, en odlare och konsulent, en debattör och samhällsbyggare, en reseledare och bokmal, en verkligt mångkunnig och bildad man borta.

SLC - 295955517 10160013749324738 5030200607563250391 N
Olika understöd kan nu sökas från NTM-centralerna

Den 17.10 öppnade NTM-centralerna flera ansökningar om understöd för den byggda miljön och naturmiljön. Understöd kan sökas för bland annat vård av byggnadsarvet, naturvård och restaurering av vattendrag. Ansökningstiderna går ut 30.11.

SLC - Gardssmak Okt23 1
Gårds Smak öppnar självbetjäningsbutik i Kaitsor

Vöråföretaget Gårds Smak med bröderna Niklas och Jonas Östman i spetsen satsar på obemannad bybutiksservice i Kaitsor. Enligt planerna startas verksamheten i november.

SLC - Horsch 1
Familjeföretaget Horsch är mer än bara maskiner

Den tyska maskintillverkaren Horsch som vuxit till en storspelare på globala marknaden väntar fortsatt tillväxt, också i Norden.

Ledaren: EU:s djurbidrag skulle behövas på gårdarna redan i år

I regeringsprogrammet finns en beundransvärd skrivning som gäller jord- och skogsbruket, nämligen att den här regeringen inte ska fatta beslut som leder till högre kostnader för primärproduktionen. Det finns ändå en överhängande risk för att framskjutna stödutbetalningar leder till just högre kostnader för jord- och skogsbruket, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Det finns tyvärr fortfarande en beställning på Ahtisaaris livsgärning

Martti Ahtisaari lämnar ett stort avtryck efter sig, i Finland och i världen. Hans arv lever vidare och på hans livsgärning finns det alltjämt en tydlig beställning, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Klockan
Klockan

SLC - Img 4062
Anolytech har en miljövänlig lösning för rening av vatten

Svenska företaget Anolytech säljer en miljövänlig lösning för rening av vatten.

SLC - Mote1 Okt23 Ct
ÖSP går igenom aktuella frågor med lokalavdelningarna

ÖSP har ordnat träffar med lokalavdelningarnas ordförande och andra förtroendevalda i de norra, mellersta och södra delarna av landskapet. På mötet i Tjöck i Kristinestad dryftades många olika frågor.

SLC - Dsc09671
Efter åländska lagtingsvalet: ÅPF lyfter fram jordbrukets viktiga frågor

Trots att centerpartiet som traditionellt stöttat jordbruket tappade två mandat i det åländska lagtingsvalet den 15 oktober hoppas och tror både Ålands producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson och omvalda ledamoten Liz Mattsson att viktiga landsbygdsfrågor kan främjas också under den kommande lagtingsperioden. ÅPF är ju en partipolitiskt obunden organisation, men vi hoppas bli hörda i de kommande regeringsförhandlingarna, säger Eriksson-Paulson.

SLC - Producentorg Okt23 Nvk
Producentorganisationer ger makt och lönsamhet

Producentorganisationer skapar kollektiv styrka, underlättar producentens vardag och förbättrar lönsamheten. Under KoneAgria-mässan diskuterades behovet av samarbete producenter emellan och hur man grundar en producentorganisation.