Arkiv

SLC - Greppaspannmal Okt23 Nvk
Odlarna måste förstå marknaden och kunna göra förhandskontrakt

SLC:s ombudsman Rikard Korkman och ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas avslutade fredagsprogrammet under KoneAgria med en marknadsöversikt. Under rubriken ”Greppa spannmålsmarknaden” påtalades vikten för odlare av att förstå prisbildningen i den verksamhetsmiljö man verkar.

SLC - Eko Okt23 Nvk
Ekoaktörer vill sänka mervärdeskatten på ekolivsmedel till noll

Under KoneAgria-mässans inledande dag träffades ekobranschens aktörer för att diskutera ekoodlingen framtid. I ett uttalande ger branschens aktörer två förslag: att sänka mervärdeskatten på ekoprodukter till noll, samt att få upp användningen av ekologiska produkter till 25 procent inom den offentliga upphandlingen.

Brister i arbetarskyddet vid byggen på lantgårdar

Under den senaste tiden har det skett flera allvarliga olyckor på lantgårdar meddelar Regionförvaltningsverket. Arbetarskyddsmyndigheterna vill påminna om vikten av att sörja för arbetstagarnas arbetarskydd även om man endast genomför renoveringar i liten skala.

SLC - Kone Agria Okt23 Nvk
KoneAgria slog alla rekord

KoneAgria- mässan som ordnades i Tammerfors 12-14 oktober blev rekordstor. Ett oöverträffat antal utställare konkurrerade om drygt 17.000 besökares uppmärksamhet. Möten kolleger emellan och det senaste inom teknik och innovationer gav något för var och en att se och erfara.

SLC - 20231012 100643
SLC och LF: Tack till KoneAgria-besökarna!

SLC och Landsbygdens Folk tackar alla som besökte montern på KoneAgria-mässan i Tammerfors den 12-14 oktober. Besökarna deltog också flitigt i gissningstävlingen, där man skulle känna igen fyra knepiga föremål.

SLC - Lpx 00136569
Europas meteorologer varnar för extremväder

Extremt heta väderförhållanden, översvämningar och svår torka kan snart göra det svårare att bedriva jordbruk, till och med i delar av Europa. Värmeböljor har blivit vardag under somrarna. Meteorologer och klimatforskare varnar för konsekvenserna.

Skatteförvaltningen skickar e-fakturaförslag till andelsbankskunder

Cirka 490.000 privatpersoner som är kunder hos OP får ett e-fakturaförslag till tjänsten op.fi och OP-mobilen från Skatteförvaltningen i oktober. När kunden godkänner förslaget får hen i fortsättningen skattefakturor direkt som e-fakturor.

SLC - Biogaslattnad
Ändring föreslås i hållbarhetslagen om förnybara drivmedel

Regeringen föreslår en ändring av lagen om biodrivmedel, flytande biobränslen och biomassabränslen (hållbarhetslagen). Ändringen väntas medföra lindringar för biogasanläggningar med en effekt på mindre än 2 MW.

SLF har anställt ny verkställande direktör

Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF) har anställt ekonomie magister Alf-Håkan Romar till ny verkställande direktör.

JSM har inlett beredningen av en förordning om jakt på varg

Jord- och skogsbruksministeriet påskyndar beredningen av en förordning om jakt på varg, men avsätter mer tid för utarbetandet av en förvaltningsplan för vargstammen.

Avbrott i djurhållar- och djurhållningsplatsregistret

Det förekommer avbrott i Livsmedelsverkets tillämpningar 10-14.11 på grund av förändringar i teknologimiljön. Då kan djurhållar- och djurhållningsplatsregistret inte användas.

Nöjda försäljare trots missat Skördefestrekord

Årets Skördefest på Åland lockade ca 15.900 unika besökare och totalt omkring 123.000 personer till de 49 utflyktsmålen med gårdar, plåpp åpp-evenemang och restauranger.