Arkiv

SLC - Pbs 9302
Rätt maskin på gården är inte nödvändigtvis en lantbruksmaskin

En välskött begagnad Volvo L70F kan komma väl till pass på de flesta lantbruk. Den är visserligen lite hög för en del äldre byggnader och lyfter inte lika högt som en teleskoplastare, men den är lättare att köra och betydligt säkrare och effektivare.

SLC - Leasing Krister Hilden
Leasing som finansieringsform har kommit för att stanna

Leasing har blivit vanligare också när det gäller traktorer och lantbruksmaskiner. Leasingföretagen har i allt högre grad börjat rikta sin marknadsföring också till lantbrukare.

SLC - Betskord1 Okt23 Nvk
Odlar första gången sockerbetor: ”Skörden ser väldigt bra ut!”

Thomas Björklöf från Karis har odlat sockerbetor för första gången. Nu är upptagningsarbetet i gång, och alla indikatorer pekar på grönt. Trots att upptagningen störs av det regniga vädret ser Björklöf sockerbetan som en stor möjlighet – framför allt i osäkra tider.

SLC - Kalskord1
”Skaplig kålskörd, men priserna kunde vara bättre”

De österbottniska kålodlarna har varierande erfarenheter av årets odlingssäsong. Vallvikodlaren Andreas Örn säger att höstens resultat är helt skapligt. Kollegan Mikael Segerstram i Socklot kommer i sin tur att minnas de mycket svajiga väderhållandena under 2023.

SLC - 82988E70709Baeef Org
Världspremiär för nya Seed Hawk på Agritechnica

Väderstad introducerar den nya direktsåmaskinen Seed Hawk 600-900C. Byggd på det välbeprövade Seed Hawk knivbills-konceptet, är den nya Seed Hawk 600-900C designad för de europeiska och internationella marknaderna.

SLC - Stipendium1 Okt23 Ct
Hemmanet Ab fick betydande stipendium

För femte gången har Tack till producenten-stipendier delats ut. Hemmanet Ab i Övermark är ett av fem lantbruksföretag som tilldelades stipendiet på 10.000 euro för bland annat utvecklandet av så kallade ekosystemtjänster.

PTT:s skogsprognos: Efterfrågan har dalat, men nästa år utlovar delvis stabilisering

Världsekonomin fortsätter att hosta. Kinas ekonomi har vuxit sämre än väntat, och i Europa inverkar Tysklands ekonomiska problem negativt. I Pellervo ekonomisk forskning PTT:s prognos för skogssektorn 2023-2024 innebär det dåliga ekonomiska läget att skogsindustrin måste anpassa sig sig till en lägre efterfrågan.

SLC - Ff194846 29C1 405F Bfac 77D4126806D6
EU utreder konsekvenserna vid en anslutning av Ukraina

Den europeiska unionen har börjat förbereda en anslutning av Ukraina. Enligt rådets ordförande Charles Michel kan det gå vägen, om Ukraina gör sina läxor. Landet skulle bli den överlägset största mottagaren av jordbruksstöd med en fjärdedel av kakan.

SLC - 44905Cba Bb13 4A1F Bfb2 E28Fbfcfdda6
Miljöavtal som främjar jordbruksnaturen förenhetligas

Inför den nya CAP-perioden har man för de miljövårdsavtal som främjar jordbruksnaturen preciserat villkoren för hur områden som berättigar till stöd ska avgränsas. Terrängbesiktningar av avtalsobjekt pågår för tillfället, meddelar jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Utskott3 Okt23 Ct
Försämrad kvalitet kan leda till brist på utsäde nästa år

I Österbotten blev spannmålsskörden bättre än förväntat. Men utmaningarna är ändå många. Kvaliteten har lidit på grund av regn och en del partier duger inte ens som foder. Det kan också bli brist på utsäde nästa år, konstaterar ÖSP:s spannmålsutskott.

SLC - Lpx 00120015
Fortsatt tillstånd för glyfosat behandlas på fredag

Denna veckas fredag kommer EU:s ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder att ta ställning till ett fortsatt tillstånd för glyfosat. Enligt förslaget borde tillståndet gälla för tio år framåt, till hösten 2033.

SLC - Budget2024
Budgetpropositionen säkerställer genomförandet av CAP-planen

I budgetproposition för 2024 föreslås för jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde anslag på sammanlagt 2,65 miljarder euro, vilket innebär en minskning med 16,2 miljoner euro jämfört med den ordinarie budgeten för 2023, meddelar ministeriet.