Arkiv

SLC - Dsc07535 1
Statens revisionsverk kritisk till stöden till det privata skogsbruket

Staten stödjer privata skogsägare med över 200 miljoner euro per år. Men i en granskning är Statens revisionsverk långt ifrån nöjt: Det behövs noggrannare information om stödens verkningsfullhet och de bör bättre än i nuläget utvecklas som en helhet.

SLC - 9A872300 93A2 4C8C 9087 B7Ee807E75Fd 1
Nya krafter tar över klimatpolitiken inom EU

EU-parlamentet gav senaste vecka grönt ljus för förändringar inom EU-kommissionen. Holländaren Wopke Hoekstra blir klimatkommissionär medan slovaken Maroš Šefčovič ska ansvara för EU:s gröna giv.

SLC - Dsc09520
Ny möjlighet på Åland: Karin vill frivilligt skydda pappans gamla skog

Sent omsider kan också åländska skogsägare få ersättning för frivilligt skydda värdefulla skogar enligt samma modell som Metso-programmet på fastlandet. Och Karin Lindberg, 70, i Mariehamn vill direkt dra nytta av chansen.

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i Viputjänsten 1-16.11

Lagringsstöd för trädgårdsprodukter kan sökas i november via e-tjänsten Vipu. Kontrollera att uppgifterna om din beställning och rätten att uträtta ärenden är korrekta i Viputjänsten, uppmanar Livsmedelsverket.

SLC - Slow Food Bild1
Slow Food lockade besökare till Fiskars

Festivalen Slow Food fick tusentals besökare att åka till Fiskars i helgen och handla närproducerade råvaror till puttrande grytor, sjudande soppor samt allt möjligt annat.

SLC - Faltdag1 Okt23 Nvk
Skördevolymerna skall lyftas i Nyland

Förra veckans fredag ordnades fältvandringar i Västra Nyland. På Västankvarn synades olika markförbättringsväxter och på Mörsbacka gård förevisades försök med höstoljeväxter. Fältvandringen utgjorde en del av projektet ”Satotason nosto Uudellamaalla” som strävar efter att höja skördenivåerna i Nyland.

SLC - Rotrest1 Okt23 Ct
Fritt fram att gödsla foderspannmål med rötrester från Stormossen

Från och med nu tillåter Atria sina producenter att gödsla med rötrester i foderspannmål. Det gläder avfallsbolaget Stormossen som bjöd in jordbrukare för att marknadsföra rötresterna som är ett gratis alternativ som gödsel eller jordförbättrande material.

SLC - Lpx 00161890
Förändringen av klimatet oroar bönder i hela världen

En bred majoritet av världens bönder betraktar den globala uppvärmningen som en svår och allvarlig utmaning för jordbruket, vid sidan av ekonomin. Det framgår av en global rundfrågning bland bönder i åtta länder på uppdrag av kemikoncernen Bayer.

SLC - Valtra Fabriken 5 Webben
AGCO förstorar och satsar på Valtrafabriken i Suolahti

AGCO har förstorat och investerat i Valtras traktorfabrik i Suolahti. En stor satsning är investeringen i en ny målerianläggning, som möjliggör att produktionen av S-seriens nya traktorer kan inledas i Finland.

SLC - Img 7717
Spakstyrd Fendt – bra vid lastararbete

Fendt erbjuder numera en spak för att styra traktorn för den som inte vill använda ratten. Utrustningen, som Fendt kallar ErgoSteer, passar perfekt vid frontlastararbete och tekniken är hämtad från hjullastare.

SLC - Marwin Gripenfrost Img 1210
En mästare i svängen

Med både midjestyrning och styrning på bakhjulen är det inte många maskiner i samma storlek som slår Torion 738 T Sinus på fingrarna när det gäller vändradie.

SLC - Precision Anders Wiksten
NSL:s Anders Wiksten: Precisionsodling handlar om att placera sina insatser rätt

– Precisionsodling går ut på att få rätt insats på rätt plats i rätt tid, säger Anders Wiksten, som är växtodlingsrådgivare på Nylands Svenska Lantbrukssällskap.