Arkiv

SLC - Jd 2
Självkörande robotar och maskiner och automatik till allt

Tekniken för självkörande traktorer och självgående lantbruksmaskiner har funnits i över 20 år, men föraren sitter fortfarande i hytten. I framtiden är det slut med det, i varje fall om man ska tro John Deere.

SLC - Kolumn Nilehn Webben
Kommentaren: Två parallella system

Att det blir autonoma fordon på våra åkrar i ganska stor skala förr eller senare är nog inget man behöver tvivla på. Frågan är hur det kommer att ske och vilken teknik som blir ledande.

SLC - Klimatsmart1
Klimatsmart teknik utvecklas hela tiden men politikerna hänger inte med

På grund av det allmänna kravet på att minska CO2-utsläppen från jordbruket blir användningen av växtoljebaserade bränslen allt viktigare. MultiFuel-motorn tillåter användning av biobränslen som är ren växtolja, biodiesel, förnybar diesel, standarddiesel eller bränsleblandningar och bidrar på så sätt till att bevara resurserna.

SLC - Maskindemo 1 2 Webben
NHK och Agco förevisade markberedning och traktorer på Kiala i Borgå

Trots soligt och skönt väder under fredagen i mitten av september var det ännu något fuktigt på tidiga förmiddagen när NHK visade upp Pöttingers stubbkultivatorer och tallriksharven Terradisc 5001 på Kiala gård i Borgå.

SLC - Maskindemo 2 C Webben
Emil tar Pöttinger på prov

Emil Borgman från Box i Sibbo var en av dem som kommit för att bekanta sig med maskinerna på demonstrationen på Kiala.

SLC - Recirkulering 1 B Webben
Recirkulering minskar behovet av gödsel och vatten i växthusen

Under senare år har intresset för recirkulering ökat bland växthusproducenterna. Recirkulering innebär att vatten och näringsämnen som plantorna inte tar upp återanvänds. Resultaten visar minskad användning av gödsel och vatten.

SLC - Lehman Silmin Webben
Virtuell verklighet hjälper till att öka mjölkgårdens djurvälfärd

Som bäst pågår ett unikt projekt: att använda virtuell verklighet för att visa hur djurvälfärden på en mjölkgård kan förbättras.

Ledaren: Precisionsodling på hälften av alla gårdar om tio år, förarlösa traktorer om tjugo?

Redan nu finns beprövad teknologi för hur en traktor och en arbetsmaskin kan användas som en autonom enhet där förarens uppgift närmast är att övervaka hur maskinkombinationen fungerar och att hantera undantagssituationer, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Matens prisökning börjar avta medan produktionsinsatserna försiktigt sjunker i pris

Den inhemska spannmålsskörden blev en femtedel mindre än normalt och gav endast en begränsad mängd livsmedelsduglig spannmål. Den lilla skörden påverkar också jordbrukets företagarinkomst, som sjunker både i år och nästa år, när producentpriserna kommit ner från sin högre nivå, noterar Staffan Pehrman.

SLC - Automation
Automation

Mindre fosforgödsling också på Åland

Den 1 oktober fick Åland nya gödslingsregler som framför allt begränsar användningen av fosfor.

SLC - Valtra Sserien 5 Webben
Här är nya Valtra S6 som börjar tillverkas i Finland

Valtra har lanserat en ny generation av S-serien, Valtra S6. Det är den finska tillverkarens nya flaggskepp och största traktor i klassen 280-420 hästkrafter. Lanseringen – den första av en ny modell hemma i Finland – lockade ett stort antal internationella journalister. Läs mer i fredagens Maskin & Teknik-schema i LF!