Arkiv

SLC - Vattenvard 23 Nvk
Skogsbrukets vattenvård dryftades på Västankvarn

Tapio ordnade tillsammans med WWF på Västankvarn ett skolningstillfälle om skogsbrukets vattenvård. Skolningen riktade sig till skogsägare intresserade av att utveckla sitt skogsbruk och planera vattenvård i avrinningsområden.

SLC - Ekon4 Okt23 Ct
Rådgivare: Stöden utbetalas tidigare, men viktigt att alltid ha pengar i kassan

I våras var det mycket diskussioner kring stödutbetalningarna, som såg ut att bli kraftigt försenade. Men nu har tidtabellen justerats. Trots det kan det bli tufft läge för en del, säger Anne Sigg på ProAgria Lantbrukssällskapet.

Utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöden våren 2024 har publicerats

Livsmedelsverket har publicerat utbetalningstidtabellen för jordbrukarstöden våren 2024. De eftersträvade utbetalningstidpunkterna för jordbrukarstöden presenteras på månadsnivå i betalningstidtabellen.

De nordiska länderna ska också minimera matsvinnet

De nordiska länderna intensifierar samarbetet för att motarbeta matsvinn. Under de kommande klimatförhandlingarna blir matsvinnet ett gemensamt tema på agendan. De nordiska jordbruksministrarna har som mål att halvera matsvinnet fram till 2030.

SLC - P045076 312972
Onödigt matavfall ska halveras i EU

Matsvinnet medför enorma ekonomiska, sociala och ekonomiska konsekvenser. Varje år produceras nästan 59 miljoner ton matavfall i EU, eller 131 kg avfall per invånare. Enligt EU-kommissionen motsvarar detta en kostnad på 132 miljarder euro.

SLC - K Supermarket Brandikuvat 2021
PTT-prognos: Prisökningen på livsmedel avtar och jordbrukarinkomsten sjunker

Den kraftiga prisökningen på livsmedel som har pågått i ett par år verkar avta, enligt en prognos för jordbruket och livsmedelsindustrin sammanställd av Pellervo Ekonomisk Forskning PTT. Nästa år förväntas priserna till och med sjunka något.

SLC - Ng2 Okt23 Ct
God åtgång på inhemska grönsaker i sommar

Trots ett stort utbud av inhemska växthusgrönsaker i sommar var åtgången god. Även prismässigt gick det över förväntan för en del produkter. Nu blickar Närpes Grönsaker mot en ny vinter där merparten av andelslagets året runt-odlare igen kommer att ha produktion.

Ukraina får exportera spannmål via Litauen

Polen, Ukraina och Litauen har nått en överenskommelse i konflikten om transitering av ukrainska jordbruksprodukter genom Polen och Litauen. Det blir därmed fritt fram för exporten av spannmål från Ukraina till marknader i tredjeländer.

I södra Frankrike sinar dricksvattnet

Frankrike genomlider fortsättningsvis en lång torrperiod utan motstycke. Reserverna med grundvatten har tömts i vidsträckta områden i landets södra delar. Dricksvatten har blivit en veritabel bristvara.

”Suonenjoen mansikka” är nu en namnskyddad produkt

EU-kommissionen har godkänt registreringen av namnet ”Suonenjoen mansikka”. Den som ansöker om en skyddad geografisk beteckning (SGB) är Suonenjoen Seudun marjanviljelijäin yhdistys ry, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Img 4205
Liten nedgång i åkerpriset medan skogspriset steg

Fram till mitten av september i år gjordes cirka 490 representativa köp av över 2 hektar enbart åker i hela landet. Det är 2 procent fler än under motsvarande period året innan. Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik för fastigheter.

SLC - Valtra19 Sep23 Ct
Valtra lanserade sitt nya flaggskepp – nya S-serien börjar tillverkas i Finland

Journalister från hela världen var inbjudna när Valtra bjöd in till lanseringen av en ny modell – S-serien – i Finland. Landsbygdens Folk bjuder på en rundtur i fabriken och presenterar den nya generationen av S-modellen i nästa veckas maskintema!