Arkiv

Ledarsticket: Jordbrukets energiinvesteringar och likviditetslån fick sitt i budgetmanglingen

Budgetmanglingen gick fort och det brukar nytillträdda regeringars första budgetmanglingar göra, den andra och tredje budgeten är ofta betydligt svårare att få till stånd, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Stormbyar
Stormbyar

SLC - Skogsmarschen 1 Webben
Minister Sari Essayah öppnade skogsmarschen

Förra veckan ordnades skogsmarschen runtom i Finland. Under öppningsceremonin vid skogsmarschens minnessten i Träskända framförde jord- och skogsbruksminister Sari Essayah i sällskap av representanter från SLC och andra organisationer statsmaktens hälsning. Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah lyfte fram värdet av ett framtidsorienterat skogsbruk och en nationell skogspolitik. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema i LF!

SLC - Dsc09247
Miljöfrämjande gipsmoln på Åland

Arrangörerna hade lyckats ordna både sol och regn samtidigt när åländska föreningen Rädda Lumparn förra veckan demonstrerade gipsbehandling av åkrar som ett sätt att minska näringsläckaget till vattendrag och havet. Efter fjolårets blygsamma start med gips på tolv hektar hos två markägare sprids nu 400 ton gips över 35 skiften på totalt 100 hektar. Markerna finns i Finström, Jomala, Saltvik, Sund och Vårdö.

SLC - Tradgardsdagen 1
Riksdagsjippo upplyste om växthusnäringens sits

Förra fredagen uppvaktade SLC, ÖSP och Handelsträdgårdsförbundet riksdagsledamöterna genom en tillställning i Lilla parlamentet i riksdagen i Helsingfors.

SLC - F4362Ba4 0Cef 41Bd A235 28Ebf3Cc034A
Häftigt gräl om ukrainskt vete splittrar EU:s medlemsländer

Ukraina har anmält de tre EU-länderna Polen, Ungern och Slovakien till handelsorganisationen WTO. Motiveringen är att enskilda medlemsländer inte får förbjuda importen av ukrainska produkter.

SLC - Do Ceu42Ea61E Dbfd 4A2A 8A8B 0508A7499Eed
EU:s jordbruksministrar diskuterade markhälsa

Vid sidan av spannmål var direktivet om markhälsa ett viktigt tema under EU:s senaste agrarministermöte. Ministrarna diskuterade också den långfristiga visionen för landsbygdsområden och handeln med jordbruksprodukter.

SLC: Regeringen stöder livsmedelsförsörjningsberedskap trots kärvt budgetläge

Regeringen följer sitt regeringsprogram och riktar tilläggsfinansiering i budgeten för 2024 för att befrämja övergången till grön energi på gårdarna, underlättar likviditeten för de allra mest utsatta gårdarna och stöder de unga odlarna.

SLC - P052081 747366
EU-chefen eftersträvar nu en realistisk jordbrukspolitik

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efterlyser en europeisk jordbrukspolitik som baserar sig på realism, en strategisk dialog och mindre polarisering i jordbruksdebatten. Europa behöver en trygg matproduktion i samklang med naturen.

Copa-Cogeca välkomnar EU-dialog om jordbruket

EU:s bondeorganisation Copa-Cogeca berömmer Ursula von der Leyens nya strategi. Enligt organisationen har bönderna fått gehör för sina önskemål om dialog och förändringar i EU-kommissionens metoder.

SLC - Kokkaa Kotimaista2023 Kati Laszka 8
Högstadier kockar inhemskt i höst

Från och med i höst får svenskspråkiga åttonde klassister med tillval i huslig ekonomi möjlighet att Kocka inhemskt. Sedan inledningsåret 2020 har cirka 30.000 högstadieelever runt om i landet tagit del av skolkampanjen och tillrett utsökta måltider av inhemska råvaror. Nu börjar konceptet stegvis föras ut till svenskspråkiga högstadier av SLC:s regionala producentförbund och lokalavdelningar.

SLC - Vipumobil
Jordbrukarna har svarat snabbt på begäran om utredning av satellituppföljningen

Resultaten av begäran om utredning av satellituppföljningen syns nu för odlarna i Vipumobilen. Resultaten finns tillgängliga för begäran om utredning som har besvarats med ett fotografi, uppger Livsmedelsverket.