Arkiv

Rodenticider som innehåller alfakloralos får inte längre säljas till konsumenter

Helsingfors förvaltningsdomstol har avslagit ett besvär mot Tukes förbud mot konsumentanvändning av rodenticider som innehåller alfakloralos. Tukes förbud träder genast i kraft.

34 fall av svinpest har påträffats i Sverige

Antalet positiva fynd av afrikansk svinpest i området kring Fagersta i Sverige har nu stigit till 34 fall.

Anmälningstiden för höstanmälan flyttas till januari

Höstanmälan om växttäcke är från och med 2023 en del av ansökan om åkerstöd för största delen av gårdsbruksenheterna. Enligt förhandsuppgifterna skulle höstanmälan inledas i Viputjänsten i november 2023. Anmälningstiden flyttas nu till januari 2024, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Rattbekampning 08
Tukes misstänker missbruk av rodenticider

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har fått information från olika källor om missbruk av rodenticider. Tukes har fått kännedom om fall där vissa personer som inte har egen jordbruksverksamhet har avlagt växtskyddsexamen för att få köpa och använda rodenticider som är begränsade för yrkesmässigt bruk.

SLC - Lpx 00147622
Tyska forskare löste gåta kring radioaktiva vildsvin

Markerna i den tyska delstaten Bayern är betydligt starkare radioaktivt kontaminerad än övriga regioner. Parallellt utstrålar regionens vildsvin mer radioaktivitet än deras gelikar annorstädes. Tyska forskare har sökt och funnit en förklaring till fenomenet.

SLC - Presstraff Sf23 120923
Åländska Skördefesten utser Axganmästare

Den 22-24 september är det åter dags för den traditionella åländska Skördefesten. Årets stora nyhet är tävlingen Axganmästarna, där de tävlande kockarna har fria händer att skapa de mest kreativa rätterna med i huvudsak åländska råvaror.

SLC - 3 K0 A8766
Stämningsfull matmarknad hålls igen i Ingå

Den årliga Matmarknaden på Gammelgården i Ingå centrum ordnas den 23-24.9 kl.10-16. Matmarknaden har med åren vuxit till den kanske största matmarknaden i Västnyland. Arrangör är föreningen Bo på landet.

SLC - Toimittajat Meijerilla 8672
Finska lantbruksjournalister bekantade sig med Åland

Sedan Valio två gånger på kort tid sänkt sina priser betalar Ålandsmejeriet ÅCA nu bland de högsta mjölkpriserna i Finland. Det hävdade ÅCA:s vd Joakim Blom när 14 finska lantbruksjournalister besökte mejeriet förra veckan. Däremot ville han inte avslöja exakt vad mejeriet nu betalar för den invägda mjölken i jämförelse med Valio eller ge några löften om hur länge det nuvarande priset kan bibehållas.

SLC - Narinken Sep23 Nvk
Nylands mat presenterade sig synligt på Narinken

Förra torsdagen riggade Nylands mat upp ett försäljningsstånd på Narinken i Kampen i Helsingfors bemannat av Gunnel Englund och Atte Hermansson från Smeds respektive Majvik gårdar.

SLC - Barkiosken 04
Gott rykte är bästa reklamen!

Bärkiosken i Malax har lyckats bra med att skapa sig en stadig kundkrets under de fem sommarhalvår den har varit i bruk. Under de intensivaste veckorna i juli, när det är högsäsong för frilandsjordgubbar, uppskattar Kaj Nordkvist som driver kiosken att antalet kunder rör sig mellan trehundra och fyrahundra.

Ledaren: Den afrikanska svinpesten kommer allt närmare Finland

Finland producerar på årsbasis cirka 160 miljoner kilo svinkött, varav cirka 40 miljoner exporteras. Skulle ASF konstateras även här skulle det leda till en minskad export, vilket troligtvis skulle påverka producentpriserna, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Sällsynt tydlighet av von der Leyen

På en punkt kan man säga att EU-kommissionsordförande Ursula von der Leyen var anmärkningsvärt tydlig, nämligen gällande EU:s utvidgning. Hon sade inte bara att EU ska fortsätta att eftersträva att bli en större och mera heltäckande union i Europa, utan också att man uttryckligen strävar efter att få med Ukraina, Moldavien och länderna på västra Balkan som EU-medlemmar, noterar Staffan Pehrman.