Arkiv

SLC - Vildsvin
Vildsvin

Ekoaktörer inbjuds till utvecklings- och samarbetsmöte på KoneAgria-mässan

Ekoaktörer inbjuds till ett utvecklings- och samarbetsmöte i samband med KoneAgrias mässa i Tammerfors torsdag 12.10.

SLC - Upptagning7 Sep23 Ct
Nu är potatisupptagningen i full gång i Österbotten

I slutet av förra veckan inleddes upptagningen av vinterpotatis i Kristinestad. Några av de som är i full gång är Jonas Lillgäls och sambon Mari Lönnqvist. Skördemässigt ser det ganska bra ut, konstaterar de efter några dagars upptagning.

SLC - Marinanyqvist
Förbud mot strömmingsfiske vore förödande för fiskerinäringen

EU-kommissionens förslag om att förbjuda riktat strömmings- och sillfiske i Östersjön och Bottniska viken nästa år är helt oskäligt. Förslaget är inte heller baserat på forskningsrådets rekommendationer, betonar Marina Nyqvist på Österbottens fiskarförbund.

SLC - 3 R8 A6850
EU lovar att se över vargens skyddsstatus

EU-kommissionen medger att den växande vargstammen i flera europeiska regioner har blivit en reell fara för boskap och möjligen också för människor. Därför kan det bli aktuellt att ompröva vargens strikta skyddsstatus i Europa.

Miljögrupper kritiserar EU:s skärpta vargpolitik

Flera europeiska miljö- och djurskyddsorganisationer kritiserar EU-kommissionens skärpta vargpolitik. De hävdar att kommissionens ordförande Ursula von det Leyen far fram med lögner och vilseledande information om vargfaran.

SLC - B73Ea46414F9Ddb3 Org
Väderstad stärker sin närvaro på den finska marknaden

Väderstad stärker sin närvaro på den finska marknaden genom att anställa Aleksi Heikkilä som distriktschef för västra och norra Finland.

SLC - Mjolkko Ladugard Bonde Mw
Forskning ska ge ny handbok om kostnadsledning för mjölkgårdar

Forskare från Seinäjoki yrkeshögskola (SeAMK) och avdelningen för ekonomi vid Helsingfors universitet publicerade förra veckan resultat från ett gemensamt projekt där de granskade hur kostnadsförvaltningen ser ut på mjölkgårdar och hur den kunde utvecklas. Forskningsresultaten skall omarbetas till en praktiskt orienterad handbok om kostnadsledning.

SLC - Asf1 Sep23 Ct
Afrikansk svinpest i Sverige oroar svinsektorn i Finland

Förra veckan konstaterades flera fall av afrikansk svinpest bland vildsvin i Sverige. Producenterna i Finland följer nu noggrant med utvecklingen i grannlandet. Sprider sig sjukdomen hit vore det förödande för näringen, säger Tomas Långgård, svinproducent i Malax.

Livsmedelsverket uppmanar jägare att avstå från jaktresor till Mellansverige

Livsmedelsverket rekommenderar att man tills vidare inte åker på jaktresor till Mellansverige. I Fagerstaregionen upptäcktes nyligen afrikansk svinpest (ASF) hos vildsvin. Smittan kan spridas med jaktbyten och -redskap även längre vägar. Det finns risk för att smittan sprids till Finland, även om man jagar andra djur än vildsvin under jaktresor utomlands.

SLC - 2020 01 S Market Tuusula Uusi Konsepti  Kuvaaja Lari Lappalainen 116
Köpdata från S-gruppen samlas in i vetenskapligt syfte

Universiteten i Tammerfors och Helsingfors genomför en vetenskaplig LoCard-undersökning som utnyttjar kunddata från S-gruppen. Undersökningen behandlar bland annat hållbar kost, motiven till matval samt inköpens koldioxidavtryck. Undersökningen är speciell också internationellt sett i och med att den samlar information om konsumenternas livsmedelsköp på ett nytt sätt.

SLC - Tietohaarukkka2023 Kannet Nettiin
Faktagaffeln 2023 har utkommit

Hur stor var spannmålsskörden 2022? Vilka livsmedel konsumerade finländarna ifjol? Hur mycket matsvinn genereras i livsmedelskedjan varje år? Svaren på dessa och många andra frågor finns i det kompakta statistikpaketet Faktagaffeln 2023, som samlar färsk, central statistik om matproduktionen och -konsumtionen i Finland.