Arkiv

SLC - Provtagning Vildsvin Fagersta 1920
Svinpesten i Sverige drabbar halva exporten

Upptäckten av afrikansk svinpest (ASF) hos självdöda vildsvin i Sverige har medfört ett stort pådrag i Sverige. Källan till smittan hade ännu inte klarlagts i början av denna vecka. Flera asiatiska länder har stoppat importen av svenskt griskött.

Elektronisk rörelsevakt finner ASF hos vildsvin

Afrikansk svinpest hos vildsvin kan dianosticeras i ett tidigt stadium för att känneteckna insjuknade djur som riskerar att smitta ner en hel flock. Tyska forskare vid Max Planck-institutet vill för ändamålet utrusta vildsvin med små rörelsesensorer.

Ålands landskapsregering avråder från jaktresor till Sverige

Afrikansk svinpest har konstaterats i Svealand i Sverige. Ålands landskapsregeringen avråder därför nu starkt från jaktresor på vildsvin till Sverige samt från import av vildsvinsprodukter från Sverige.

SLC - Dji 0051
Metsä Group ökade sin omsättning mest bland andelslagen

I osäkra tider tycks finländarnas förtroende för kooperation ha ökat: Det finns redan 7,6 miljoner medlemmar i andelslag, andelsbanker och ömsesidiga försäkringsbolag. På ett år har antalet ökat med 70.000. Ser man till de tio största andelslagen verkar tillväxten vara mycket jämnt fördelad.

SLC - Skogsmarsch Sve Webb
Skogsmarschen – för det gröna guldets mångskiftande glans

Skogsmarschen går av stapeln nästa vecka 37 (11-15.9) på olika håll i Finland. Under marschen står skogsägandet, skogsbrukets betydelse och skogens mångsidiga bruk i fokus.

SLC - Photo 2 9 2023 12 01 54
Lyckad matmässa trots ovanligt blöt inledning

I Kauhajoki är det första veckoslutet i september vigt åt den tre dagar långa matmässan som i år inleddes med ihållande regn. Vätan och blötan drog förmodligen ner antalet besökare under fredagen, samtidigt som den förvandlade parkeringsplatserna på de närliggande åkrarna till svårmanövrerad lervälling. Med lördagen kom dock solen, varm och glad, och snart myllrade marknadsområdet lika febrilt som det alltid brukar.

SLC - Bengts1
Sucros åkerturné tog avstamp i Pörtmossen

Att rekrytera nya sockerbetsodlare är ett kontinuerligt mål för Sucros som i början av september arrangerar fältträffar på fem orter i landet. Det första evenemanget ägde rum i måndags vid Hemmanet i Pörtmossen.

SLC - Kolodling
Kolodling kan stimulera till skadlig landgrabbing

Den europeiska unionen vill främja hållbar kolanrikning i jordbruksmark i form av kolodling. För att lagra kolet i jorden möjligast länge, borde bonden arbeta med metoder som skyddar jorden. Detta måste givetvis löna sig för bonden.

SLC - Ekstrom 1 B Webben
Ladugården blev färdig – men vad hände sedan?

Två år har gått sedan Kim Ekström blev mjölkbonde med ny ladugård. Hur har byggnaden fungerat, trivs han som producent, vilka framtidsplaner har han?

SLC - Nhk1 Aug23 Ct
Mjölkproducenter gör många mindre investeringar för att optimera produktionen

Det byggs inte många nya ladugårdar för tillfället. Men trots det råder det inte stiltje på fältet. Många mjölkproducenter renoverar, investerar i ny teknik och gör satsningar för bättre djurvälfärd för att optimera produktionen.

SLC - Investeringslonsamhet
Investeringarna förbättrar ekonomin oftast inom fem år

Ekonomin för jordbruks- och trädgårdsföretag som investerar försämras under investeringsskedet. Därefter förbättras ekonomin i regel på några år.

SLC - Soldstod 2 A Webben
Många blev utan investeringsstöd när intresset för solpaneler exploderade

Jordbrukarnas stora intresse för solpaneler har lett till att många ansökningar om investeringsstöd fått avslag. En som köpte solpaneler, men blev utan stöd, är köttproducenten Kjell Alm i Vörå. Klart man blir uppretad, säger han.