Arkiv

SLC - Kommentaren Lund Webben
Kommentaren: Energin står i centrum för vardagens utmaningar

För femtio år sedan drabbades västvärlden hårt av den första oljekrisen. I vintras 2022 handlade det om liknande effekter som Mellanösternkriget 1973 hade skapat. Då blev det brist på olja och ultrahögt bensinpris. Nu ett halvt århundrade senare fick vi skyhöga elpris, brist på gas, oroade om elektriciteten räcker till – och stigande räntor och hög inflation.

SLC - Valio Fabritius B Webben
Elpriset intresserar, men utvecklingen är svår att förutspå

I dag kollar många elpriset oftare än väderprognosen. LF träffade Valios energichef Peter Fabritius. Hur ser han på elmarknaden i dag, och hur jobbar Valio med energifrågor överlag?

SLC - Athsol 1 Webben
Solpark ger grönsakslager energivinst

Ålands Trädgårdshalls verkställande direktör Tord Sarling och tekniska chef Ove Norell är mycket nöjda med företagets markbaserade nya solpark, som nu producerat el under ett par månader. Dess beräknade årskapacitet är 183 megawattimmar (MWh) och Tord Sarling tvivlar inte på siffrorna.

SLC - Energiradgivning Webben
Energirådgivningen hjälper bonden optimera

Varje gård har möjlighet att få rådgivning i energifrågor inom RÅD2030. Energirådgivare Fredrik Ek berättar om de vanligaste optimeringsobjekten och varför det kan löna sig för lantbrukaren att se över sin energiförbrukning.

SLC - Solenergirisker
Många fel i installationer av solcellssystem

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har fått in många anmälningar om felaktiga installationer av solcellssystem. I en vidareutredning visade det sig att det är vanligt att solcellssystem installeras slarvigt och ibland utan behövlig kompetens.

Solkraftverk planeras i västra Lovisa

Ett solkraftverk planeras till Brännankärret och Röjsjö i Lovisa. Den 190 hektar stora solkraftsparken ska enligt planerna byggas 2025 och börja producera elektricitet under de följande åren.

SLC - Tratallmo 1 Webben
Jari Vesanen: Traditionsbyggandet i Trä-Tallmo skall garantera det bästa boendet i Finland

Jari Vesanen fick upp ögonen för gamla byggnadsmetoder då han flyttade ner ett stort allmogehus från Kauhava till Sibbo. Sedan dess har han gått i täten för en lobbyverksamhet som nyligen fått igenom detaljplanen för den traditionella byn Trä-Tallmo, som skall byggas endast ett stenkast från Vesanens gårdsplan och bestå av gamla timmerhus.

Ledaren: Positiva effekter av en investering syns först efter fem år eller mer

Under själva investeringsskedet försämras ekonomin för jordbruks- och trädgårdsföretag som investerar, men efter det börjar man sedan se de positiva effekterna av investeringen. På spannmålsgårdar hann nyttorna ändå inte uppkomma inom fem år efter investeringen, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Kvaliteten lider på spannmålen

Själva tröskandet blir säkerligen utmanande och hur det går med torkandet beror långt på de kommande veckornas väder, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Investering
Investering

SLC - Narmatsdagen Webb
300 öppna gårdar runt om i landet på Närmatsdagen 9.9

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen lördagen den 9 september då över 300 gårdar runt om i landet välkomnar besökare och säljer närproducerad mat direkt till konsumenterna. Livsmedelsverkets mål är att göra Närmatsdagen till en nationell festdag, där alla finländare kan besöka gårdar och uppleva landsbygdens livskraft.

Mjölkpriset i EU började falla redan vid årsskiftet

Mjölkpriset har fortsatt att falla i de flesta av EU:s medlemsländer. I februari betalade mejerierna i de 27 medlemsländerna i medeltal 53,3 cent per kg mjölk till producenterna. Det var en minskning med fyra procent sedan januari.