Arkiv

SLC - Lonsamhet2023
Trenden för jordbrukets lönsamhet vänder nedåt

Enligt Naturresursinstitutets (Luke) prognos, kommer jordbrukets lönsamhet att försämras jämfört med föregående år. Enligt prognosen kommer gårdarnas genomsnittliga företagarinkomst för år 2023 att vara 16.500 euro.

Jakten på hjortdjur inleds stegvis

I Lappland, Kuusamo och Taivalkoski inleds älgjakten i början av september. I övriga landet startar vaktjakten på hjortdjur, med målet att minska trafikolyckor och skador på skörden. Antalet jaktlicenser är lägre än tidigare på grund av de minskade hjortdjursstammarna, uppger Finlands viltcentral.

SLC - Dsc09202
Åländsk kick-off för bondeprojekt

Projektet Farmer Time Finland i svenska Österbotten fick stor synlighet på Åland förra veckan i samband med kick-offen för fortsättningen på Ålands producentförbunds kampanj ”Sätt Åland på tallriken”.

SLC - Abry1
Ung fransk jordbrukare: Vi lyder inte alltid våra myndigheter

Att den franska revisionsrätten uppmanat landets jordbrukare att reducera antalet nötkreatur för att uppnå klimatmålen, tar unga Océane Abry överraskande med en klackspark. – Vi har ju vårt ‘’franska undantag’’, förklarar den 29-åriga uppfödaren och lantbrukaren, som är favorit inför tävlingen ”Jordbrukarnas frön” nu i september.

SLC - Wopke Hoekstra 2022
Nederländsk minister kan bli klimatchef i EU

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill utnämna Nederländernas utrikesminister Wopke Hoekstra till ny EU-kommissionär för klimatskyddet. Han ska efterträda Frans Timmermans, som kandiderar i det nederländska valet.

Ledaren: Mjölkpriserna sänks och trycket på kostnadssidan är överhängande

På en mjölkgård finns det dagligen en hel del löpande utgifter som kräver täckning och det blir förstås svårare att täcka dessa med sjunkande producentpriser, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Osannolikt att regeringen faller nästa vecka

Makten finns i regeringen och där vill SFP vara med, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Sfp
Sfp

Konestiftelsen beviljade 200.000 euro för Elokapinas ”skogsuppror”

Konestiftelsen delar i augusti ut totalt 2,8 miljoner euro i finansiering för olika skogsrelaterade projekt. Av denna summa har 200 000 euro beviljat åt aktiviströrelsen Elokapina för ett ”skogsuppror”.

SLC - Potforsok1 Aug23 Ct
Potatisodlarna bekantade sig med nya sorter

Orla, Pondus och Larissa. Det är potatissorter som sticker ut i ProAgria Lantbrukssällskapets sortförsök i år. Förra veckan presenterades resultaten i Jeppo och Kristinestad. Årets potatisskörd ser också ut att bli normal i Österbotten.

SLC - E8944A8C 7700 4047 8Fa4 Ec833F384143
Förändrat köpbeteende pressar Arlas producentpris

Första halvåret 2023 präglades av hög inflation, fallande priser på världsmarknaden för mejeriprodukter och ett förändrat konsumentbeteende. Detta drog ner Arlas resultat, meddelar koncernen.

SLC - Lpx 00153516
EU producerar mer mjölk trots låga producentpriser

Under det första halvåret 2023 utvidgade de europeiska mjölkgårdarna sin produktion med i medeltal 0,7 procent. Ännu i december 2022 betalade EU-mejerierna upp till 58,3 cent per kilogram mjölk. Sedan dess har priserna fallit brant i praktiskt taget hela EU.