Arkiv

SLC - Mjolkpris3 Aug23 Ct
Sjöskog: ”Oväntad stor sänkning av mjölkpriset”

Att det skulle komma en sänkning av mjölkpriset var väntat. Men att Valio nu meddelat om en sänkning på hela fyra cent kom som en överraskning. Med den tidigare sänkningen i våras innebär det ett stort ekonomiskt bakslag för mjölkgårdarna.

SLC - Mjolk Mikael Osterberg
Finland följer efter Europa – mjölkpriset är på väg neråt

Finland väntas följa den europeiska trenden av kraftigt sjunkande mjölkpriser för producenterna. Från en toppnotering på upp till 58,3 cent i december 2022 har mjölkpriset rasat i EU – sedan årsskiftet med ca 15 procent.

SLC - Fonterra 225093
Avtal med Nya Zeeland kan påverka mjölkpriset i EU

Efter långa förhandlingar har EU och Nya Zeeland undertecknat ett frihandelsavtal. Avtalet öppnar möjligheter för tullfri export av mjölk från Nya Zeeland till EU. Det nya handelsavtalet oroar mejerier och bönder i EU.

SLC - Sls 388 Sls 388 130 0
Sätter EU nu stopp för strömmingsmarknaderna?

EU-kommissionen vill förbjuda kvoter för kommersiellt fiske av sill och strömming i Östersjön från och med 2024. Åtgärderna motiveras med ett allvarligt krympande fiskebestånd.

SLC - Img 20190704 Wa0000 Ao
Finländska matens dag firas 4.9

Varje dag är Finländska matens dag – men festdagen uppmärksammas lite extra den 4 september då alla finländare är inbjudna att fira.

SLC - 53121052798 164Ef00D7E O
Minister Essayah: Finland kan lära sig av den svenska livsmedelsexporten

I måndags träffade jord- och skogsbruksminister Sari Essayah sin kollega landsbygdsminister Peter Kullgren i Stockholm. Ministrarna diskuterade bland annat försörjningsberedskap, skogarna och samarbetet inom EU-påverkan.

En del av gårdarna har ännu inte ansökt om de stöd de har rätt till

Från och med i år är det mer flexibelt än tidigare att ansöka om åkerstöd, då man vid behov kan göra ändringar i sin stödansökan under hela växtperioden. Till exempel har cirka 450 gårdar som skulle kunna få omfördelningsinkomststöd inte ens ansökt om det, påtalar Livsmedelsverket.

Förnyad kritik mot restaureringslagen

Den planerade lagen för restaurering av natur (NRL) kan kanske ännu stoppas. Enligt den konservativa EU-parlamentarikern Norbert Lins är det långtifrån säkert att det omstridda förslaget passerar parlamentet i de kommande trilogförhandlingarna.

SLC - Semex Greycup Graziano
Kanadensisk boskapsavel reducerar kornas metanutsläpp

Ett nytt avelsprojekt har startat i Kanada med målet att reducera utsläpp av metan från Holstein-kor med mellan 20 och 30 procent fram till 2050. Det kanadensiska projektet uppges vara det första i sitt slag där utsläppen bekämpas med genetiskt urval.

Franska revisionsrätten vill minska landets boskapsmängd

Frankrike borde skynda på åtgärder för att nå klimatmålen, anser den franska revisionsrätten. Ett effektivt sätt vore att reducera antalet nötkreatur, påpekar revisionsrätten.

SLC - Kocka Inhemskt Mat Med Logo Webb
Kocka inhemskt-konceptet har lanserats

Från och med i höst får svenskspråkiga åttonde klassister med tillval i huslig ekonomi möjlighet att Kocka inhemskt. Konceptet är en modell för matfostran och nu har det svenskspråkiga materialet lanserats på Moodle-plattformen.

SLC - Olikk3 Aug23 Ct
”Jordbrukarna mer eftertänksamma inför en investering”

Förra helgen lockade Ollikkalamässan i Kannus 10.000 besökare. Att bekanta sig med maskiner och jordbruksprodukter intresserar – men marknaden är svår. Det intygar flera försäljare som medverkade i mässan.