Arkiv

SLC - 52988926336 710D921486 O
Finland fick en ny regering

Finland har en ny regering. Kristdemokraternas partiledare Sari Essayah blir ny jord- och skogsbruksminister. SFP:s Sandra Bergqvist blir motions, idrotts- och ungdomsminister under åren 2023-2025.

SLC - Odling1
Vårbruket avslutat i torra förhållanden

Vårbruket är avslutat i Finland. Endast i norra Finland fanns förra veckan små osådda arealer, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

EU-kommissionen: Halverad insats av växtskydd inskränker inte matsäkerheten

EU-planerna att halvera insatsen av växtskyddsmedel torde på sin höjd förorsaka marginella effekter på livsmedelssäkerheten fram till 2030. Det framgår av en konsekvensanalys som kommissionen publicerade i veckan.

Övervakningen av markens tillstånd bör utvecklas inför EU:s markdirektiv

Den färska MaaTieto-utredningen sammanställer information om marken i Finland. Enligt utredningen är övervakningen av markens tillstånd fortfarande delvis bristfällig och kontinuiteten i övervakningen av skogsmarker bör tryggas. Utredningen stöder förberedelserna inför förhandlingarna med EU-medlemsländerna om markdirektivet, meddelar Miljöministeriet.

SLC - Potatoes Arg 10232019123850 Am
EU öppnar vägen för ny växtförädling

EU-kommissionen bollar redan med ett lagförslag som ska öppna EU-marknaden för grödor som redigeras med hjälp av gensaxen Crispr-Cas och befrias från märkningsplikt. Planerna ska enligt uppgift offentliggöras i juli månad. Den tyska nyhetsbyrån DPA var först ute med nyheten.

Avloppsvatten för bevattning förbjuds även på Åland

Ålands landskapsregering har genom beslut av infrastrukturministern Christian Wikström från Obunden samling bestämt att avloppsvatten från tätbebyggelse inte får återanvändas för bevattning inom jordbruket.

SLC - 1678740699379 20230313 Ep 146534 E Fma Pst 027
Pattsituation skjuter upp EU-restaurering av naturen

Det kontroversiella förslaget till EU-lag om naturrestaurering fastnade förra veckan i EU-parlamentets miljöutskott. Omröstningen i utskottet slutade jämnt med 44 röster mot 44. Den slutliga omröstningen har nu skjutits fram till den 27 juni.

Sari Essayah blir ny jord- och skogsbruksminister

Regeringspartierna håller på att utse sina ministrar. Kristdemokraternas partiledare Sari Essayah blir ny jord- och skogsbruksminister.

SLC - Standerhuset 3
SLC: Ett starkt regeringsprogram för jord- och skogsbruket

​SLC anser att regeringssonderare Petteri Orpos regeringsprogram ger goda förutsättningar för det finländska jord- och skogsbruket och landsbygdsnäringarna. Regeringsprogrammet poängterar att jordbrukets lönsamhet och den nationella skogspolitiken måste stärkas och regeringen vill trygga matproduktion i landet. SLC framhåller att regeringsprogrammet innehåller starka skrivningar som stärker markägarnas rättigheter.

SLC - 20230609 122329
SLC:s tjänstemannadagar tillbringades i ett grönskande Västnyland

SLC:s tjänstemän från alla förbund strålade förra veckans torsdag och fredag samman för en tur av nytta och nöje. I år var det SLC Nyland som stod värd för tjänstemannadagarna, och följaktligen bestod programmet av besök på olika gårdar i Västnyland.

SLC - 20221130 120819
Kvalitetssystem för jordbruksprodukter ställer krav i utvecklingsländer

Kvalitetssystem för livsmedel har blivit vanligare under de senaste tjugo åren och gäller inte bara förädlade produkter utan även primärproduktion som grönsaker och frukter. Bakgrunden är kraven från stora internationella detaljhandelskedjor. Bland annat kräver tyska Lidl och engelska Tesco av sina leverantörer inte bara produktkvalitetssäkring, utan även garantier gällande produktionsvillkor och rättvis behandling av anställda.

SLC - Dsc08884
Norskt test av åländskt slam som framtidens biogödsel

Experter från Norges största avloppsreningsverk Veas var förra veckan på Åland för att se hur man med hjälp av trumkompostering och granbark snabbt kan omvandla avloppsslam till luktfri biogödsel och jordförbättringsmedel. Och de verkade mycket nöjda.