Arkiv

SLC - Vatten 23 1
När miljö och jordbruk går samma ärende

Ibland drar jordbrukare och miljöorganisationer åt samma håll. Då kan resultatet bli till exempel ett tvåstegsdike eller en våtmark som minskar risken för översvämning och motverkar övergödning och näringsläckage.

Ledaren: Lantbruket i händerna på den orkestrerande staten

Det vi bevittnar är en slags krispolitik där politikerna genom att peka på olika kriser kan rättfärdiga en ständigt expanderande styrning genom stödpaket, statsgarantier, reglering och expansiv finanspolitik, konstaterar Nicolas von Kraemer.

SLC - Jukola
Orientering

Unga äppelodlare storsatsar på modernare sorteringshall

Granlids äppelodling på åländska Vårdö satsar 3,3 miljoner euro på ett nybygge med en större och modernare sorterings- och tvättlinje.

SLC - Img 3138
ÅTH bygger Ålands första solpark

Om ett par veckor tar Ålands Trädgårdshall ÅTH i bruk Ålands första stora solpark med en årskapacitet på 180 megawattimmar (MWh).

SLC - Matskola 23 1
Matskolan lär 4H-barn om närmatens väg från jord till bord

Sommarlovet har börjat och 4H-föreningarnas matskolor likaså. I år ordnas det 21 matskolor runtom i Svenskfinland och hundratals barn får lära sig om matlagning, hållbara vanor samt vikten av motion och rörelse.

SLC - Kasko1 Jun23 Ct
Kasköbanan hotas igen av nedläggning

Trafikledsverket föreslår igen att Kasköbanan – tågsträckan mellan Seinäjoki och Kaskö – ska stängas. Orsaken är att nödvändiga reparationer skulle bli för dyr. Det trots att varutransporterna har ökat och fabriksinvesteringar på flera miljarder euro planeras i Sydösterbotten.

SLC - Spolning Juni23 Nvk
Markförbättring och täckdikesspolning på agendan under odlarträff på Västankvarn

Förra veckans måndag ordnades en odlarträff på Västankvarn Gård i soliga men blåsiga förhållanden.

SLC - P061375 848322
EU tror fortfarande på avtal med Mercosur

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ställer fortfarande förhoppningar till ett handelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Von der Leyen besöker denna vecka de viktigaste länderna i regionen.

SLC - Dsc08744
Åländsk köttförädlare växer på fastlandet

Åländska slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman Ab i Mariehamn har köpt 49 procent av aktierna i företaget Dynameat Oy, som nyligen investerat i nya fabrikslokaler i Yläne 50 km norr om Åbo.

SLC - Skord6 Jun23 Ct
Arbetet med första vallskörden kom igång på allvar i Österbotten

De kommande veckorna har An-Da Entreprenad Oy Ab fullt upp. Företaget hjälper som bäst Euro-Bull i Skaftung med arbetet med den första vallskörden. Det är frågan om stora mängder när 600 hektar vall ska slås, strängläggas och balas.

Energiinvesteringar intresserar jordbrukarna

Årets och EU-finansieringsperiodens första stödperiod för investeringsstöd för jordbruk löpte ut den 10 maj. Jordbrukarna lämnade in sammanlagt 1.400 ansökningar under den första perioden, som bestod av drygt 64 miljoner euro i understöd och cirka 48 miljoner euro i räntestödslån, uppger Livsmedelsverket.