Arkiv

SLC - Bsgi Vessel Movements 2023
Skador på rysk rörledning hotar igen spannmålsavtalet

Den viktiga rörledningen för ammoniak mellan ryska Samara och Odessa har igen sprängts inom Ukrainas territorium. Den 2.470 km långa ledningen är världens längsta i sitt slag. Ryssland har hotat att dra sig ur spannmålsavtalet från augusti 2022.

SLC - Takanebacken1
Takanebackens vindkraftspark invigdes i norra Pörtom

Med fem 148 meter höga kraftverk och en total produktionskapacitet på 28,5 megawatt är Takanebackens vindkraftpark den tredje förverkligade vindparken i Malax kommun. Satsningen är knappast den sista i sitt slag i kommunen.

Lindringar i villkoren för mångfaldsväxter inom stödet för miljösystem

Jord- och skogsbruksministeriet och Livsmedelsverket lindrar villkoren för stödet för miljösystem, eftersom fröpackerier och odlare inte har haft möjlighet att förbereda sig på dem i tillräckligt god tid, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Jordgubbsodling I Tunnel
Inhemska jordgubbar klara till midsommar

Trots det svala vädret i början av juni förväntas årets jordgubbsskörd bli helt normal, uppger Frukt- och bärodlarnas förbund.

Stöd för axganmat i de kommunala köken

Under en dag i veckan under 10 veckor under hösten kommer landskapsregeringen på Åland att betala ett stöd till de kommunala köken ifall de serverar en måltid producerad på uteslutande åländska råvaror.

Livsmedelsverket förordar IB-vaccination av höns

Fjäderfänäringen har inlett omfattande vaccinationer mot infektiös bronkit (IB) hos broilrar och värphöns, uppger Livsmedelsverket. Producenterna har ansett det nödvändigt att inleda vaccinationer mot IB, eftersom smittan försämrar fågelns motståndskraft och välbefinnande samt orsakar produktionsförluster.

Antalet ansökningar om säsongsarbetstillstånd minskar

Det väntas komma in färre ansökningar från säsongsarbetare i år jämfört med förra året. Det har ändå funnits gott om arbetskraft tillgänglig, uppger Migrationsverket i ett pressmeddelande.

3.400 företag ansökte om kostnadsstödet under första veckan

Ansökan om jordbrukets och vattenbrukets kostnadsstöd inleddes på Statskontoret den 1 juni. Stödet består av kostnadsstöd för el som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare och yrkesmässiga vattenbrukare samt av kostnadsstöd för gödselmedel som utbetalas till yrkesmässiga jordbrukare. Ungefär 3.400 företag har ansökt om stödet till och med den 8 juni, meddelar Statskontoret.

SLC - Cecilia Nyholm
Cecilia Nyholm är SLC:s nya högskolepraktikant

Cecilia Nyholm är SLC:s nya högskolepraktikant och jobbar här till slutet av sommaren. Som högskolepraktikant kommer hon att bekanta sig med intressebevakningen och hur processen bakom den fungerar.

Nylänningar: Kom med på resa till åländska skördefesten!

SLC Nylands Välmåendeutskott arrangerar 22-24.9 en resa till Ålands skördefest.

SLC - Bigro6 Jun23 Ct
Årets jämställdhetsföretag i Österbotten är Bigro Ab i Närpes

I maj utsågs växthusföretaget Bigro Ab i Närpes till årets jämställdhetsföretag i Österbotten. En utmärkelse som betyder mycket för företaget med sjuttio anställda bestående av sju nationaliteter. Att behandla alla rättvist och med respekt är något som företaget eftersträvar dagligen.

SLC - Test3 Jun23 Ct
Nu är det hög tid för test av växtskyddsprutan

I juni är det hög tid för test och besiktning av jordbrukssprutorna. Ett av de första tillfällena som ProAgria Lantbrukssällskapet ordnade var i Lappfjärd. Det är mycket viktigt att sprutan är i skick, konstaterar Jan-Erik Back, som är befullmäktigad testare av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.