Arkiv

SLC - Genteknik Vs Vaxtskydd
EU underhandlar om paket kring växtskydd och genteknik

Flera tunga frågor med anknytning till jordbruket aktualiseras inom kort av EU-kommissionen. Det förefaller som om kommissionen försöker ställa växtskydd och ny genteknik mot varandra.

SLC - Banneri2023 16 Sv
Ekogårdar firar Naturens dag igen den 26.8 – anmäl din gård!

Den tionde Finska naturens dag firas den 26 augusti 2023 då ekologiska gårdar öppnar sina dörrar för allmänheten för att fira naturens egen dag. På Naturens dag kan ekogårdar hissa flaggan i topp och visa hur mat produceras enligt ekologiska metoder. Anmäl din gård redan nu!

SLC - Suojavyohyke Kolari Minna
Inför stödansökan: Precisionsinsatser för vattenvård kan göras bättre

EU:s nya programperiod CAP27 började vid ingången av 2023. Den nya programperioden för med sig förändringar av jordbrukarstöden, men innehåller också möjligheter att påverka miljöns tillstånd effektivare än förut. En precisionsinsats går ut på att denna vår anlägga nya skyddszoner – men under nya kriterier.

SLC - Minkavler High Res 1
Danmark lider ännu av minkkrisens följder

Den danska minkkrisen har hittills kostat staten 2,55 miljarder euro i form av kompensation till farmarna. Stödet har kritiserats mot bakgrunden av att var fjärde minkfarmare som har sökt ersättning inte har haft en enda mink kvar i farmen.

SLC - Demo23 1
SLC:s skogsombudsman deltog i demonstration mot restaureringsförordningen

SLC:s skogsombudsman Mats Holmgård har kommit hem från Bryssel där han träffat påverkare och deltagit i en demonstration mot EU:s restaureringsförordning.

Klosterprodukter missade stora senapsguldet i USA

Den prisbelönta Kökarsenapen lyckades inte knipa ett nytt guld när de olika kategoriernas vinnare ställdes mot varandra på Memorial Day den 29 maj.

SLC - Kvarken1
Nu har ”Österbotten på tallriken!” lanserat sin hemsida

Projektet ”Österbotten på tallriken! – Pohjanmaa lautasella!” har nu lanserat sin hemsida. Där kan man utöver allmän information om projektet även ta del av den österbottniska gårdsbutikskartan som snart har närmare hundra adresser.

SLC - Soderfjarden3
Digitala mätstationer håller koll på Söderfjärden

Målet är att optimera bevattningen, dräneringen och magasineringen av vatten. Det aktuella vattenhanteringsprojektet på Söderfjärden tog i slutet av maj ett klart steg framåt då elva digitala mätstationer installerades i området.

SLC - Dsc08845
Borrbrunn tryggar grönt för Grunérs

Regnet skrämde bort nästan alla förhandsbokade besökare när ÅTH-producenten Pontus Grunér i söndags skulle demonstrera sin grönsaksodling under evenemanget Åland Grönskar. Men regn är ju bara bra oss för odlare, påpekar Pontus och berättade hur Södergårds i Vårdö Vargata av en ren slump hittade en borrbrunn som vid behov räcker till också för bevattning.

SLC - Mejeri1
Mjölkgårdsrådgivaren Jessika har startat ett småskaligt mejeri i Kaitsor

Strax innan valborg startade mjölkgårdsrådgivaren Jessika Eklund det egna mejeriet Mejerista Jessika i Kaitsor. Med avstamp från en långvarig hobbyverksamhet har hon blivit företagare på deltid. Hon hoppas kunna utveckla sitt produktsortiment framöver.

Ledaren: Regeringsförhandlingarna har gått från sömniga till dramatiska – snart kan något parti åka ut

Hur det än går så vill Orpo och Samlingspartiet leda nästa regering. Mycket talar också för att man gör det med just den uppsättning av partier som nu förhandlar på Ständerhuset, dramatiken till trots, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Suomen Vilja-Aitta visar vägen för spannmålsodlarna

Landets första producentorganisation inom spannmålsbranschen, Suomen Vilja-Aitta, håller på att grundas. I bästa fall kan Suomen Vilja-Aitta visa vägen för många fler och leda till att producenterna får bättre betalt för sina produkter, konstaterar Staffan Pehrman.