Arkiv

SLC - Examen 23
Examen

SLC - Dsc08823
Ovissheten stor kring nya krav på naturbeten

Den nya programperiodens regelverk kring naturbeten på Åland och skötseln av dem har skapat stor osäkerhet hos många åländska jordbrukare. Till dem som tvekar och just nu siktar på att ansöka om stöd för naturbeten kanske först nästa år hör mjölkbonden Frej Bomanson i Saltvik. Men det är ingen självklarhet att man kan ansöka om stödet nästa år om man inte ingått ett femårsavtal.

Nytt stöd för naturbeten

Från och med i år har jordbrukare möjligheter till ett nytt och högre naturbetesstöd som heter riktade skötselåtgärder på naturbeten.

SLC - Mosa Meat Burger 2013
Utsläpp från labbkött upp till 25 gånger större än från konventionell köttproduktion

Ny forskning sammanställd vid University of California visar att labbkött kan förorsaka klimatutsläpp som är upp till 25 gånger större än de som uppstår vid konventionell köttproduktion. Labbköttet är dessutom ytterst kostsamt att framställa och snarast omöjligt att massproducera.

Producentorganisationen Suomen Vilja-Aitta grundas

Nu håller landets första producentorganisation inom spannmålsbranschen, Suomen Vilja-Aitta, på att grundas.

SLC - Narmatsdagen Webb
Anmälan till Öppna gårdar på Närmatsdagen 9.9 har öppnat

Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen den 9 september. Nu kan du anmäla dig och din gård som arrangör och ordna ett jippo på gården och sälja produkter direkt från gården.

SLC - Rol 1937263 Skog Mossor
MTK och SLC: Skicka restaureringsförordningen för en ny beredning

MTK och SLC uppmanar EU:s beslutsfattare till realism i beslutsfattandet. Parlamentet och rådet måste sätta ner foten mot kommissionen, som styrs av ideologi och inte lyssnar på medlemsstaterna. I synnerhet EU:s restaureringsförordning måste nu skickas tillbaka för ny beredning.

Den nya naturvårdslagen träder i kraft den 1 juni

Nytt i naturvårdslagen är till exempel starkare skydd av naturtyper genom strikt skydd, frivillig ekologisk kompensation och försiktighetsprincipen. Naturvårdslagen är ett av de viktigaste verktygen för att värna om den biologiska mångfalden i Finland, säger Miljöministeriet i ett pressmeddelande.

SLC - Andy Marsh
Amerikanskt bolag planerar miljardinvestering i vätgasindustri i Karleby, Kristinestad och Borgå

Det amerikanska bolaget Plug Power vill göra en investering i 6-miljardsklassen i Finland. Investeringen gäller tre orter; Karleby, Kristinestad och Borgå.

SLC - P061153 238227
EPP: Förslaget om naturrestaurering gränsar till galenskap

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp avvisar EU-förslaget för återställande av naturen. EPP kan i egenskap av största politiska grupp möjligen stoppa kommissionens kontroversiella förordning i den förestående omröstningen i juni.

SLC - Ekofrance1
Slut på guldåldern för ekologisk mat?

Efter år av tillväxt hotas den ekologiska matsektorn nu av en enorm kris. Nu kräver de franska ekologiska bönderna och återförsäljarna tiotal miljoner i subventioner av staten. Nedgången är bara början på en europeisk trend, tror torghandlaren Patrick Dumont utanför Paris.

SLC - C9Bf8Eee 0233 45F8 93Bf 7B9Ba4803Deb
NTM-centralen kartlägger källor i Nyland

NTM-centralen i Nyland utreder källornas tillstånd och eventuella iståndsättningsbehov.